Gladyo tarafından katledilen Aksoy'un 31. ölüm yıl dönümü

Gladyo tarafından katledilen Prof. Dr. Muammer Aksoy'un aramızdan ayrılışının 31. ölüm yıldönümü. Aksoy, hukukçu ve siyaset adamı kimliğinin yanı sıra Atatürkçü ve kamucu çizgisiyle ön plana çıkmıştı. ADD Kurucu Genel Başkanlığı da yapan Prof. Dr. Muammer Aksoy'u saygıyla anıyoruz.

Gladyo tarafından katledilen Aksoy'un 31. ölüm yıl dönümü

Prof. Dr. Muammer Aksoy, aramızdan ayrılaları tam 31 yıl oldu. Gladyonun hedef seçtiği Aksoy, Hukuk ve siyaset adamı kimliğinin yanı sıra aynı zamanda kamucu, aydınlanmacı ve örgütlü Atatürkçülüğün temsilcilerinden biriydi

1939 yılında girdiği Ankara Üniverstitesi Hukuk Fakültesi'nin bitiren Aksoy, önce öğretim üyeliği yaptı. Ardından da bağımsız ve güçlü Türkiye için siyaset.

1957 yılında üniversite özerkliğinin ortadan kaldırılmasına tepki olarak üniversiteden ayrıldı. CHP'ye üye oldu.

27 Mayıs'tan sonra yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde profesör oldu. Anayasa Komisyonu sözcülüğü yaptı.

Kamucu anlayışla siyasi mücadele yürüten Aksoy, Milli Petrol mücadelesinin simge ismiydi.

12 Mart 1971 darbesinde tutuklandı. 1977'de CHP milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerinin yürüttü. 12 Eylül 1980'den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi.

12 Eylül darbesinden sonra Atatürkçülüğün tehlikeye girdiğini gören Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte 1989'da Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdu.

Aksoy, derneği kurduktan tam 7 ay sonra, 31 Ocak 1990 günü Ankara Bahçelievler'deki evinin önünde kurşunlanarak katledildi.

Cenaze töreninde, fotoğrafını yakın arkadaşı ve aynı merkezin saldırısyla katledilecek olan Uğur Mumcu taşıdı.

# Gladyo # muammer aksoy # bahriye üçok # chp milletvekili # ölüm yıldönümü # Atatürkçü # Türk Hukuk Kurumu