İzmir konut fiyat artışında dünya şampiyonu

Dünyadaki 150 kenti kapsayan konut fiyatları endeksinin 2021 yılının ilk çeyreğinin sonuçları açıklandı. Araştırma raporuna göre Dünya'da en fazla konut fiyatının arttığı şehir İzmir oldu. Listede Ankara 2'nci, İstanbul ise 4'üncü sırada yer aldı.

İzmir konut fiyat artışında dünya şampiyonu

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, uluslararası konutfiyat endeksi sonuçlarını açıkladı.

Dünyadaki 150 şehri kapsayan raporda12 aylık fiyat değişimine göre en fazla değer kazanan şehir yüzde 33.9 ile İzmir oldu. Listenin ikinci sırasında yüzde 30.3 ile Ankara yer alırken dördüncü sıranın sahibi de yüzde 28.8 ile İstanbul oldu.

KONUT FİYATI EN ÇOK TÜRKİYE'DE ARTTI

Hazırlanan rapora göre 2021 yılının ilk çeyreği itibariyle konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. 2021 yılının ilk 3 ayında Türkiye'deki konut fiyatlarının yüzde 32 arttığı tespit edildi. Listenin 2'nci sırasında yüzde 22.1 ile Yeni Zelanda yer aldı. Sıralamayı 3'üncü sırada yüzde 16.6 ile Lüksemburg ve 4'üncü sırada da yüzde 15.5 ile Slovakya izledi.

Avrupa başkentlerine bakıldığında ise Paris'te yüzde 6.3, Berlin'de yüzde 5.9, Londra'da yüzde 3.9 oranında artış görüldü. Lizbon yüzde 3.8 ve Madrid yüzde 1.5 oranları ile konut fiyatlarının düştüğü şehirler arasında yer aldı.

Uzmanlar Türkiye'deki konut fiyatlarının artışının arkasında yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının yattığını düşünüyor.

Öte yandan koronavirüs salgınının yarattığı sağlık krizine karşı ekonomilerin parasal ve mali teşviklerle desteklenmesi de dünya çapında gayrimenkul patlamasına yol açtı. Yeni Zelanda, Kanada, Çin, Güney Kore ve İrlanda şişen fiyat artışları nedeniyle 2021 yılı ilk çeyreğinde bazı yasal düzenlemeleri hayata geçirdi.

# izmir # istanbul # ankara # türkiye # fiyat # Konut # berlin # dünya # Paris # Londra # Uzman # ev fiyatları # konut fiyatları