Eylemcilere özel 'İmdat!' uygulaması

Uluslararası Af Örgütü, Android tabanlı cihazlar için "panik butonu" uygulaması hazırladı.

Eylemcilere özel 'İmdat!' uygulaması

Google Market'ten ücretsiz olarak indirilen uygulama, gözaltına alınan eylemcilerin, arama yapmadan yardım isteyebilmesini sağlıyor.

Aplikasyon kullanıldığında, şiddete maruz kalan eylemcinin telefonundan diğer hak savunucularına, avukatlara “kişinin tehlikede olduğuna” dair, yer bildirimi de içeren bir mesaj gönderiliyor.

Acil durumda mesaj gönderilecek üç kişi önceden seçilerek ekleniyor.

Mesajlar, sadece kontak kurduğu kişinin anlayabileceği şifreli kelimelerden de oluşabiliyor.

Uygulamanın çalışarak mesajın gönderilmesi için, telefonun açma-kapama düğmesine beş saniye içerisinde beş kez basmak ya da hesap makinesi şeklinde dizayn edilmiş aplikasyondaki 1 numaraya tekrar tekrar basmak yeterli.

Böylece önceden hazırlanan mesaj, GPS bilgileriyle birlikte ilgili kişilere ulaştırılacak.

Uygulama 17 ülkede 100 aktivist ve gazeteci tarafından test edildi

Uluslararası Af Örgütü Teknoloji ve İnsan Kaynakları Görevlisi Tanya O'Carroll ise birisinin gözaltına alındığı zaman serbest bırakılması için ilk birkaç saatin çok önemli olduğunu bildiklerini söyledi.

O'Caroll, ek olarak şunları aktardı: "Bu şekilde polis merkezlerini ısrarla aramak, bir protesto düzenlemek ya da avukatları ve hak savunucularını harekete geçirmek mümkün oluyor.”

Yanı sıra İnsan Kaynakları Görevlisi, uygulamanın 17 ülkede 100 eylemci ve gazeteci tarafından test edildiğini de iletti.

ulusalkanal.com.tr

# imdat # eylemciler # özel # panik # uygulaması