Türkiye Liglerinin en çok gol atan ismi "Papın", süper lig golcülerini analiz etti

Türkiye Liglerinin en çok gol atan ismi "Papın", süper lig golcülerini analiz etti.

Türkiye Liglerinin en çok gol atan ismi "Papın", süper lig golcülerini analiz etti

Türkiye Liglerinin en çok gol atan ismi "Papın", süper lig golcülerini analiz etti.

Türkiye Liglerinin en çok gol atan ismi olan ve Fransızların Dünyaca ünlü futbolcusu Jean Pierre Papin dolayı "Papin" lakabını alan Mustafa Kocabey, süper lig golcülerini analiz etti.

Türkiye Ligleri'nde toplam 309 golü bulunan, bunların 287'sini profesyonel liglerinde atan Galatasaray'ın efsane isimlerinden Mustafa Kocabey yaptığı çarpıcı açıklamalarda Emenike için ödenen paralara yazık olduğunu söyledi ve Burak Yılmaz ile Umut Bulut'un eksikleri bulunduğunu ifade etti.

1985 yılında Galatasaray'ın alt yapısına henüz 10 yaşındayken giren ve 1992'de Karl Heinz Feldkamp'ın takımın başına gelmesiyle 17 yaşında A takım formasını giyen ve Galatasaray'da kritik gollere imza atan "Papin Mustafa" özellikle UEFA Kupası'nda Roma'ya attığı 2 golle tarihin altın sayfalarına adını yazdırdı. O dönem genç milli takımın Almanya'daki turnuvada şampiyon olması ve Mustafa Kocabey'in gol kralı olması, O'nu Galatasaray'ın formasını 17 yaşında giymesini sağlamıştı. "Kurt hoca" Kalli'nin gözbebeği haline gelen ve oynadığı her maçta golle buluşan Mustafa Kocabey, günümüz futbolunun golcü isimlerini bir bir analiz etti ve ortaya çıkan olumsuz tabloya dikkat çekti.

İşte Mustafa Kocabey ile yapılan röportajın önemli konu başlıkları:

"GEKAS EN İYİSİ"

"Sezon başından beri bunu söylüyorum. Şu anda golcü kimliğini taşıyan tek futbolcu benim için Gekas. Dikkat ederseniz Gekas'ın gol vuruşları, topu takip, ön sezileri hakikaten bir golcüye yakışan bir sitili var ve bunu da yıllardan beri Türkiye'de yapıyor. Samsun'a geldi çok iyi işler becerdi. Sonra Akhisar, Konya ve gittiği her takımda da goller attı. Attığı goller de takımları hep bir yerlere getirdi. Şu an benim gözümde Türkiye liglerinde Gekas."

FERNANDAO KUVVETLİ

"Şu an Bursaspor'u sırtlamış götürüyor diye düşünüyorum. Çünkü hakikaten benim de çok beğendiğim Fernandao'nun gol vuruşunun dışında üst düzey bir kuvveti var. Bu kuvveti de golcülüğü ile birleştirince ortaya enteresan bir durum çıkıyor. Bir stoper neden çok korkar; kendisini çok yoran futbolcudan. Fernandao da bu özellikler var. Topu çok iyi saklıyor, fiziğinin iyi kullanıyor. Mücadele gücü çok yüksek bu yüzden hiç bir stoperin sevmediği futbolculardan bir tanesidir. Fernandao golcülüğü ve kuvvetini birleştirince de rakip stoperler için çok büyük sıkıntı oluyor."

DEMBA BA HAKKINDA...

"Tam bir forvet fiziği var ama golcü fiziği yok. Dediğim gibi Gekas'ın fiziği tam bir golcü kimliği. Hem çabukluğu olsun, kısa alandaki seri hareketleri, çabuk karar vermesi, dar alandaki ustalık Gekas'ta var.

Demba Ba'nın gol vuruşları hakikaten çok üst düzey. Attığı gollerin çoğunda muhteşem vuruşları var. Fakat fizik yapısı olarak bir golcü olarak değil de bir forvet olarak görüyorum Demba Ba'yı. Bir golcünün yanında çok iyi iş yapabileceklerden bir tanesi Demba Ba. Örneğin Gekas ile mükemmel ikili olur.

"HAKAN ŞÜKÜR İLE ÇOK İYİ BİR İKİLİYDİK"

Mesela benim zamanımda Hakan Şükür ile benim ikili olmam gibi. Hakan Şükür çok iyi mücadele edip defansı yorar, baskı yapar ve ben de diri kalıp gol vuruşlarını yapardım.

Mustafa Pektemek 'in çok şanssız bir sakatlığı oldu, Cenk Tosun'u çok beğeniyorum. Bir forvetin yanında çok gol atabilecek bir adam. Bunu Gasziantep'te de çok ispatlamış bir futbolcu. Şu an dediğim gibi Demba Ba ile Fernandao tam bir golcünün yanında oynayabilecek futbolcular.

"ANADOLU TAKIMLARINDAN BİR TANESİNDEN GOL KRALI ÇIKSA , BEN BUNU KENDİME YEDİREMEM DEMİŞTİM"

Geçenlerde bir dergiye verdiğim röportajda dedim ki üç büyüklerin ya da dört büyüklerin forveti isem, golcüsü isem eğer Anadolu takımlarından bir tanesinden gol kralı çıksa , ben bunu kendime yediremem demiştim. Hakikaten böyle, bunu da geçen sezon Aatıf Chahechouhe yaptı.

Galatasaray'da Burak Yılmaz, Umut Bulut varken, Fenerbahçe'de Sow, Emenike, Webo varken, Beşiktaş'ta golcüler dururken çıkıp da Anadolu takımlarından gol kralı çıkmasını biraz yadırgıyorum. Yanlış anlaşılmak istemiyorum, Anadolu takımlarını da küçümsemiyorum fakat dediğim gibi büyük takımda oynuyorsanız en çok gol pozisyonuna giren, en çok asist alan sizsinizdir. En çok golü atan da sizin olmanız gerekir. Mesela ben Burak Yılmaz'dan gol rekorları bekliyordum, umduğum gibi çıkmadı. Ben Burak'ı en üst düzeyde görüyordum. Tam bir golcü kimliğine yakıştıramıyorum. Ben bunları söylediğimde de insanlar sen "Galatasaray düşmanısın" diyor. Ben neden Galatasaray düşmanı olayım. Doğma büyüme Galatasaraylıyım. Doğru olanları konuşuyorum.

"3 BÜYÜKLERDE OYNAYAN GOLCÜLER AVANTAJLI, AMA..."

Galatasaray'da oynadığınız zaman her 3 dakikada bir gol pozisyonuna giriyorsunuz. Önemli olan o gol vuruşlarını doğru yapabilmek. Anadolu takımlarında Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın girdiği gol pozisyonlarının üçte birine giremiyorsunuz. Girdiğiniz zaman dikkat ediyorsunuz. Ben Anadolu takımlarında da oynadım ve goller attım. Geçen sene Sivas'ta Aatıf Chahechouhe gol kralı olduğu zaman ; ben üç büyüklerin golcüsü olsam kendime yediremezdim.

"FENERBAHÇE'NİN GOLCÜLERİ BU SENE VERİMSİZ"

Sow ve Emenike gibi futbolculara baktığımızda; bu sezon Fenerbahçe'de istenileni şu ana kadar veremediler, tam bir üst düzey olamadılar. Biliyorsunuz bu adamlara çok büyük bonservis bedelleri verildi, kendilerine de yüksek rakamlar ödeniyor.

Emenike'nin son Trabzonspor maçında kaçırdıklarının ardından yöneticisi Mahmut Uslu çıkıp açıklamalar yapıyor. Hakeme yükleniyor ama hani derler ya önce kapınızın önünü temizleyin. Milyon Euro'lar verdiğiniz oyuncularınız saç baş yolduruyor, inanılmaz goller kaçırıyor, bundan bahseden hiç yok. Golcüleri çalıştırmıyorlar mı ? Artık çalıştıran adamlar mı yok? veya onlarda mı sıkıntı? Altıpasın içinde kaleci Hakan'ın gözüne, göbeğine vuruyor bunları da kimse görmüyor. Görülmesi gereken bunlar. Ben üç büyüklerin golcüsü olsam ve bu golleri kaçırsam tribünlere bakıp hani derler ya tabiri caiz ise ne küfür etseniz haklısınız. Ben derim yani bunu. O an Başkanımızın oturduğu tribüne bakıp veya göz göze gelsem hayıflanırım..y. O kadar para veriyorsunuz altıpasın içinden de golü atacak Emenike. Atsa zaten Sayın Mahmut Uslu böyle hakeme veryansın yapmaz ceza da almazdı.

TÜRK FUTBOLU ÇÖKÜŞTE

Ben şöyle düşünüyorum; Türk futboluna milyon eurolar girdiği zamandan beri film koptu diyorum. Çünkü bizim zamanımızdaki ruh yok. Çoğunluğunda maddiyata dökülmüş durumda. Hakikaten o formayı giyiyorsanız hakkını da vermelisiniz.

ALDIĞINIZ PARANIN VE GİYDİĞİNİZ FORMANIN HAKKINI VERMELİSİNİZ

Oraya zevk yapmaya gelmediniz. Etrafınızda binlerce taraftar var ve sizden bir şeyler bekliyor ve bunu en iyi şekilde aldığınız paranın ve giydiğiniz formanın hakkını vermelisiniz.

"KENDİNİZİ GELİŞTİRİRSENİZ AVRUPA ARENASI'NA ÇIKARSINIZ, ARDA TURAN GİBİ..."

Türk futbolunun gidişatı Milli Takım ile de eşdeğerdir. Milli Takım'ın görüntüsü zaten şu an hiç iyi değil. Bir toparlanma sürecine mi girmeli, yeni bir oluşum mu yaratılmalı bilmiyorum. Şu an Milli Takım'ı da hiç iyi görmüyorum. Bir Türk olarak, Türk futbolcusu olarak hakikaten benim zoruma gidiyor. Dünya Kupası'nda 3'ü görüyorsunuz, Avrupa Şampiyonası'nda belirli bir yerlere geliyorsunuz fakat daha sonra ivme kazanması gereken Türk Milli Takımı ivme kaybediyor ve bunun da tek sebebini de alt yapıların artık bitmiş olduğunu düşünüyorum.

Futbol gelişime öyle açık bir sektör ki bir golcü ya da futbolcu eğer belli bir seviyede kalırsa zaten üst düzeye çıkamıyor. Eğer belli be seviyeyi aşmak istiyorsanız, Avruya'ya gitmek istiyorsanız bunları yapmanız gerekiyor. Mesela Arda Turan kendini geliştirdiği için Atletico Madrid'de 10 numarayı giyiyor

"FEDERASYON ALT YAPIDAN FUTBOLCU GELMEMESİNİ SORGULAMALI"

Alt yapılardan hakikaten futbolcu gelmiyor gelenlerin çoğuna dikkat ederseniz Almanya'dan geliyor. Bunu sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum artık ben. Federasyonun bunların sorgulaması gerekiyor artık alt yapılarımızdan neden futbolcu çıkaramıyor diye düşünmesi gerekiyor. Artık golcü de yetişmiyor ve ben golcü hocalığı diye bir şey getirmeye çalışıyorum bunu düşünmüyorlar. Takımlarda nasıl kaleci hocası varsa, bu şart ise golcü hocası da olmalı.

"KALECİ HOCALARI GİBİ GOLCÜ HOCALARI DA OLMALI DEDİĞİMDE BANA DEMBA BA'YA YA DA BURAK YILMAZ'A GOL VURUŞU MU ÖĞRETECEKSİNİZ DİYE TEPKİ VERİYORLAR, EVET OLMALI !.."

Tekrar ediyorum; kaleci hocası varsa neden golcünün hocası olmasın. Ben bunu dile getirdiğimde de diyorlar ki Demba Ba'ya ya da Burak Yılmaz'a gol vuruşu mu öğreteceksiniz? Evet gerekiyorsa öğreteceksiniz.

Burak Yılmaz'ın, Umut Bulut'un eksikleri yok mu ? Var tabii ki, dünyanın en iyi golcüsünün bile eksiği vardır.

"BURAK YILMAZ İLE UMUT BULUT'A SADECE SOL AYAK İLE GOL VURUŞU ÇALIŞTIRSAM BANA FUTBOL HAYATLARI BOYUNCA TEŞEKKÜR EDERLER"

Burak ve Umut'a dönecek olursak sol ayakları yok bu oyuncuların. Dikkat ederseniz altıpas içinde sol ayaklarına top geldiği zaman vuramıyorlar. Burak Yılmaz ile Umut Bulut'a sadece sol ayak ile gol vuruşu çalıştırsam bana futbol hayatları boyunca teşekkür ederler, inanın ki sadece sol ayak çalışmakla bile sezon içindeki gol ortalamalarını yükseltirler

"HAKİKATEN DEMBA BA'YA GOL VURUŞU MU ÖĞRETECEKSİN !..

Mete Vardar ile görüştüm söyledim bu durumu golcüleri çalıştırmak için neden bir hoca düşünmüyorsunuz? Ben talibim dedim Beşiktaş için. Bana dedi ki "hakikaten Demba Ba'ya gol vuruşu mu öğreteceksin"

Uğur DEMİRKIRDI, Mustafa AKIN/DHA

# süper lig # burak yılmaz # Umut Bulut # Gekas