Atina'yı panik sardı

Libya Başbakanı Dibeybe'nin Ankara temasları Yunan basınında geniş yer buldu. Libya üzerinde diplomatik satranç başlığı ile duyurulan haberlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen Dibeybe'nin Türkiye ile deniz yetki alanı sınırlandırılması mutabakatına sadık kaldığı vurgulandı.

Atina'yı panik sardı

Libya Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'nin başkent Ankara'dayken Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Libya'da Bingazi'deydi.

Dendias, Türkiye ve Libya arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatını yok saydıklarını söylerken, Libya Başbakanı Dibeybe, Türkiye ile anlaşmaya sadık kalınacağını bir kere daha vurguladı.

Dibeybe ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ortak basın toplantısı Yunanistan'da da yankılandı. Gazetelerin ilk sayfalarına taşındı. Kathimerini gazetesi Libya'nın Ankara çıkarmasını, ''Libya üzerinde diplomatik satranç'' başlığını kullandı.

Ta Nea, Eleftheros Typos gibi Yunanistan'ın öne çıkan gazeteleri de ''Libya ve Türkiye'nin, Yunanistan'ın yok hükmünde saydığı deniz yetki alanları anlaşmasına sadık kaldıklarını'' yazdı.

Gazeteler kadar televizyonlarda Ankara'daki tarihi ziyareti yakından takip etti. Yunan devlet kanalı ERT ve SKAI de Dibeybe'nin, Türkiye ile yapılan anlaşmanın model oluşturmasının yanı sıra komşu ülkelerle de stratejik ilişkiler kurulmasını arzu ettiğini de aktardı.

Yunan basını Dibeybe'nin Ankara temasları sırasında Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Bingazi Yunanistan Konsolosluğu'nun açılışında yaptığı konuşmayı da yer verdi. Dendias'ın, Türkiye-Libya mutabakatını yok hükmünde saydığı açıklamalarına yer verildi. Köşe yazarları ise Libya Başbakanı Dibeybe'nin Atina'ya çağrısını değerlendirdi. ''Yunanistan'ın, Girit Adası üzerinden Libya ile deniz yetki alanlarının belirlenmesini amaçlayan müzakereleri derhal başlatılması gerektiği'' yorumları yapıldı.

# ankara # türkiye # libya # yunanistan # erdoğan # gazete # Atina # Girit # Dibeybe # mütabakat # konsolosluk # anlaşma # girit adası # cumhurbaşkanı erdoağn # bingazi