HSK seçiminde uzlaşı sağlandı

Meclis Karma Komisyonu, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na seçilecek 7 üye için 21 aday belirledi. Genel Kurul'da yapılacak oylama öncesi ise iktidar ile muhalefet partileri uzlaşı sağladı. Buna göre, 4 üye Cumhur İttifakı'nın, 3 üye ise Millet İttifakı'nın önereceği adaylar arasında seçilecek.

HSK seçiminde uzlaşı sağlandı

Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin seçiminde önemli bir aşamaya geçildi. Meclis'in seçeceği 7 koltuk için 21 aday belirlendi. Seçimler öncesi ise ile muhalefet partileri uzlaşı sağladı.

Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, HSK üyeliği adayları seçimi için toplandı.Toplantıda Alt Komisyonun raporu değerlendirildi.

Rapor kapsamında 114 aday adayının sayısı 21'e düşürüldü. 21 aday içinden de Meclis Genel Kurulu gizli oylama ile 7 kişiyi Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyesi olarak seçecek.

Genel Kurul'da birinci oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 milletvekilinin "evet" oyu aranacak. Seçim sonuçlandırılamazsa ikinci oylamada üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu yani 360 oy gerekecek. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında isim çekme usulü ile üye seçimi yapılacak.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın Meclis'teki milletvekili sayısı bir adayın ilk turda veya ikinci turda seçilmesini mümkün kılmıyor. Bu nedenle aranan uzlaşı olumlu sonuçlandı. 7 kişinin 4'ü Cumhur İttifakı'nın, 3 üye ise Millet İttifakı'nın önereceği adaylar arasında seçilecek.

HSK'nın diğer 4 üyesini ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ile savcıları arasından belirleyecek.

Seçimlere ilişkin Habertürk TV'ye değerlendirmeler yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, uzlaşıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi:

- Demokratik olgunlukla ve çoğulcu bir anlayışla bir uzlaşmayla HSK üyelerinin seçim sürecinin devam ettirilmesi ülkemiz ve yargımız için son derece önemli ve değerlidir. Yargı 84 milyonun yargısıdır. Çünkü yargı hepimizin ortak müşterek değeridir. Yargıyı gözbebeğimiz gibi korumamız gerekir. Ve 84 milyonun temsilcilerinin bulunduğu Meclis'te de bu tercihin uzlaşmayla ortaya konması bu süreçte ülkemiz adına olumlu bir gelişmeyle neticelenmesi beklentimizdir.

# meclis # Millet # millet ittifakı # seçim # HSK # cumhur ittifakı # hakimler ve savcılar kurulu