USMER’den ''Kırsal Mahalle'' raporu: ''Belediye meclislerine baskı yapılmalı''

Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Tarım Komisyonu tarafından hazırlanan ''Kırsal Mahalle'' raporu yayınlandı.

USMER’den ''Kırsal Mahalle'' raporu: ''Belediye meclislerine baskı yapılmalı''

Büyükşehir Yasasının çıkmasının ardından köy unvanını kaybederek mahalleye dönüştürülen yerleşim birimlerinin yaşadığı sıkıntıları gidermek için kanunda bir değişiklik yaparak ''Kırsal Mahalle'' düzenlemesi getirilmişti. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğü giren düzenlemeye ilişkin USMER, Prof. Dr. Cengiz Çakır, Orman Yük. Müh. Temel N. Yılmaz, Zir. Yük. Müh. Süleyman Yurddaşer ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Fazıl Ulusoy imzalarıyla bir öneri raporu hazırladı.

Kırsal Mahalle düzenlemesinde inisiyatifin ilçe ve büyükşehir belediyemeclislerine bırakılmasının keyfilik doğuracağı belirtilen raporda şu ifadeler kullanıldı:

''6360 sayılı yasa ile meralar başta olmak üzere eski köylerin bütün ''orta malları'' belediyelere devredilmiştir. Buralar, kira getirmekte ve potansiyel rant alanları olarak görülmektedir. Fiilen belediyeler eliyle satılan pek çok taşınmaz vardır. Emlâk vergisi, gelir vergisi, su parası gibi gelir kalemlerinden yoksun kalacağını fark eden belediye meclislerinin ''kırsal mahalle'' ye dönüş kararına kolayca onay vermeleri beklenemez. Büyükşehir meclislerinin ilçe meclislerinden gelen kararı kabul etmemesi olasılığı da vardır. Alınmış bir kararın sonradan iptal edilmesi de mümkündür.

Bu durumda kırsal kesimin yoksul insanları, çıkarılan bu yasadan kolayca yararlanamayacaktır. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da köye dönüş için gerekli olan mera alanlarına kavuşmaları açısından ''kırsal mahalle'' sayılmaları büyük önem taşımaktadır.

17 bini aşkın yerleşim yerinde yaşayan halkın yaşam koşullarını rahatlatacak ve geleceğe umutla bakmasını sağlayacak bir fırsat doğmuştur. Önderlik yapılarak kırsal mahalle olma taleplerinin belediyelere iletilmesi gerekmektedir. Belediye meclislerinden olumlu karar çıkartılıp Büyükşehir Belediye Meclislerinde onaylanması için siyasi mücadele gerektiği açıktır.''

Raporun tamamına bağlantıdan ulaşabilirsiniz

# Resmi Gazete # meclis # doğu anadolu # rapor # güneydoğu # belediye # mahalle # halk # kırsal # USMER # kırsal mahalle