Rusya'dan Afganistan'ın komşularına üs çağrısı: ''ABD ve NATO üslerine ev sahipliği yapmayın''

ABD ve NATO’nun tekrar bölgeye yerleşmenin planlarını yaptığını belirten Rusya'dan Afganistan'a komşu ülkelere üs çağrısı geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afganistan’ın komşularına “ABD ve NATO üslerine ev sahipliği yapmayın" dedi.

Rusya'dan Afganistan'ın komşularına üs çağrısı: ''ABD ve NATO üslerine ev sahipliği yapmayın''

ABD ve ve NATO'nun hezimetinin ardından Afganistan'a komşu ülkeler, İran'ın başkenti Tahran'da ikince kez toplandı.

Toplantıya İran, Özbekistan, Pakistan, Türkmenistan ve Tacikistan Dışişleri Bakanları katılırken, Çin ve Rusya Dışişleri Bakanları da video konferans yoluyla bağlandı.

"ABD VE NATO GÜÇLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPMAYIN"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamaları dikkat çekiciydi; Lavrov, Afganistan'ın komşularına, bölgede ABD ve NATO’nun askeri varlığının önüne geçilmesi çağrısı yaptı.

- Afganistan’a komşu ülkelere, Afgan topraklarından geri çekildikten sonra buralara yerleşmenin planlarını yapan ABD ve NATO güçlerinin askeri varlığına, kendi topraklarında izin vermeme çağrısı yapıyoruz”

KAPSAYICI HÜKÜMET ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Afganistan'da kapsayıcı hükümet çağrısını da yineledi.

- Afganistan’daki farklı etnik kökenleri göz önünde bulundurmalı ve kapsayıcı bir hükümetin kurulmasına destek vermeliyiz. Öte yandan tüm ülkelerin Afganistan konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğine inanıyoruz. Afganistan’daki durum konusunda Birleşmiş Milletler koordinasyon rolünü üstlenmelidir. Rusya da üzerine düşeni yapmaya ve Afganistan’a insani yardım göndermeye hazırdır

# abd # rusya # iran # çin # Afganistan # hükümet # pakistan # lavrov # nato # taliban # Tacikistan # Özbekistan # türkmenistan # Rusya Taliban # Rusya Afganistan # üs # abd üssü # NATO üssü