Kanun teklifleri Meclis'ten geçti

Meclis tatile girmeden Hayvanları Koruma Kanunu ve 4’üncü yargı paketini kanunlaştırdı. Yargı paketiyle eşe karşı işlenen suçlarda cezayı artıran nedenler boşanılan eşi de kapsayacak. Hayvanları Koruma Kanunu'yla da hayvanlar mal olmaktan çıkartılıp canlı statüsüne geçirildi. Peki teklifin içinde neler var? Detaylar haberimizde...

Kanun teklifleri Meclis'ten geçti

Kadınlara yönelik şiddette cezalar artacak. "Can dostlara" yapılan eziyete göz yumulmayacak.

Meclis Genel Kurulu'nda 8 Temmuz’da iki önemli kanun teklifi onaylandı. İlk görüşmeler 4’üncü Yargı Paketi için yapıldı. Kabul edilen kanun teklifiyle birlikte, eşe karşı işlenen "kasten öldürme", "kasten yaralama", "eziyet" gibi suçlarda kabul edilen cezayı artırıcı nedenler, boşanılan eşi de kapsayacak.

Kasten adam öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocuğa cinsel istismar gibi katalog suçlarda ise bir kişinin tutuklanabilmesi için somut delil aranacak.

Yargılamada yaşanan gecikmelerin önüne geçilmesi için, verilen nihai kararlar gerekçesiyle en geç 30 gün içinde yazılacak.

Teklifle, adli kontrolün 2 yılla sınırlandırılması ya da 4 ayda bir güncellenmesi getirilecek. Konutta bulundurmayı gerektiren adli kontrol şartı uygulamasında geçen 2 gün bir gün sayılacak.

Bir diğer düzenleme de vatandaş ile kamu kurumları arasındaki yazışmalar için yapılacak. İdarenin 60 günde yanıt verme süresi ise 30 güne indirilecek.

Kabul edilen 4’üncü Yargı Paketi’ne ilişkin ilk değerlendirme Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den geldi. Bakan Gül, “Herkes için güven veren adalet ve insan haklarını esas alan bir hukuk sistemi için reform adımlarına devam etmekte kararlıyız” dedi.

Hayvanları Koruma Kanunu da 8 Temmuz'da Genel Kurul'da kabul edildi. Teklifle, hayvanlar mal olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne geçirildi. Böylece, hayvanlara karşı işlenen suçlara "cana zarar verme" suçundan ceza verilecek.

Bir hayvanın neslini yok eden kişi 5 yıldan 10 yıla kadar, ev hayvanını kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilecek. Hayvana tecavüz ya da cinsel taciz de bulunan kişiler ise 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Komisyondan geçen teklifle birlikte artık hayvanlara dijital kimlik uygulaması getirilecek. Teklifte, kedi ve köpeklere ilişkin de önemli değişikler yer aldı. Artık pet shoplarda kedi ve köpeklerin satışı yasaklanacak.

# meclis # hayvan # kanun # hayvan hakları # evcil hayvan # 4. yargı paketi # Kanun teklifleri