Milli üretime bir yenisi daha eklendi: Yerli güneş paneli

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında Milli Uzay Programı hedeflerine katkı sağlaması beklenen bir iş birliği protokolü imzalandı. Proje ile “uydular için yerli güneş paneli” geliştirilecek.

Milli üretime bir yenisi daha eklendi: Yerli güneş paneli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında Türkiye’nin “Milli Uzay Programı” hedeflerine katkı sağlayacak bir iş birliği protokolü imzalandı.

Yurt dışına bağımlı olunan ve maliyeti yüksek uzay alt sistemi, ülkemizde geliştirilecek.

TİM ve İTÜ iş birliğiyle başlatılan proje, 150 farklı üniversiteden binlerce öğrencinin yer aldığı İnovaTİM koordinasyonuyla yürütülecek.

ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ

TİM Başkanı İsmail Gülle, sürdürülebilir büyüme ve ihracatın yolunun katma değerli ihracat, Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğini, üniversite-sanayi iş birliğinin de bu açıdan çok önemli olduğunu söyledi:

“İmzaladığımız protokolle, İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı bünyesinde, İnovaTİM koordinasyonuyla yürütülecek, 'Nano, Mikro, Küp Uydularda Çok Fonksiyonlu Güneş Paneli Ar-Ge Projesi'ni başlatıyoruz. Türkiye’nin en genç, en inovatif ailesi İnovaTİM’in, böylesine önemli bir projenin paydaşı olmasından ayrıca gurur duyuyoruz. Projemizle, nano, mikro ve küp uydularda kullanılan güneş panellerinin ekonomik üretim teknikleri ve geliştirme süreçleri üzerine kabiliyet kazanılmasını amaçlıyoruz.”

MİLLİ UZAY PROGRAMI HEDEFLERİNE DOĞRUDAN KATKI SAĞLAYACAK

Projenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Milli Uzay Programı Yol Haritası kapsamındaki 10 hedef arasından özellikle, "Uydu Üretiminin Tek Çatı Altına Toplanması ve Yerli Uydu Geliştirme Programı", "Uzay Sanayi Ekosisteminin Geliştirilmesi" ve "Uzay Farkındalığı ve İnsan Kaynağının Geliştirilmesi" hedeflerine doğrudan katkı sağlaması bekleniyor.

Proje ile yurt dışında birçok ülkeye verilen küp uydu geliştirme eğitimlerinin ve ikili iş birliklerinin katkısıyla güneş panellerinin ihraç seviyesine gelmesi planlanıyor.

Ayrıca, laboratuvar bünyesinde yetiştirilen bilim insanlarına ilave bir kabiliyet kazandırılacak ve ilerleyen çalışmalar için de özgüven artırıcı olacak.

“REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK YENİLİKÇİ ÜRÜNLERLE MÜMKÜN”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, protokolün teknolojik tabanlı ürünlerin artırılması için güçlü bir adım olduğunu söyledi:

- Gelişmiş ülke olmanın standardı bugün artık, dijitalleşme, veriye hakim olma, inovasyon yapma ve bütün bunların sonucunda da katma değeri yüksek ürünler geliştirmektir.

- Rekabet gücünü korumak ve artırmak ancak yenilikçi ürün ve süreçler geliştirmekle mümkündür.

- İTÜ, bir araştırma üniversitesi olarak markalaşmayı ve ihracatı hedefleyen firmalarımızın ihtiyaç duyduğu Ar-Ge, yenilikçi çalışmalar ve temel araştırmaları gerçekleştirecek akademik insan gücüne, araştırmacıya ve Ar-Ge altyapısına sahiptir.

# erdoğan # proje # arge # itü # tim # Türkiye İhracatçılar Meclisi # milli uzay programı # güneş paneli # Mikro