Torba kanun teklifi için Meclis mesaide: AK Parti kamudan ihraç yetkisinin süresini 1 yıl olarak değiştirdi

Meclis, 25 maddeli kanun teklifi için cumartesi günü de mesai yaptı. AK Parti, Meclis'teki muhalefetin tepki gösterdiği bazı maddelerde değişikliğe gitti. Kamudan ihracın sürmesi ve gözaltı sürelerini uzatma için verilen yetkinin 3 yıl daha uzatılması maddesi 1 yıl olarak değiştirildi.

Torba kanun teklifi için Meclis mesaide: AK Parti kamudan ihraç yetkisinin süresini 1 yıl olarak değiştirdi

Bazı Olağanüstü Hal yetkilerini 3 yıl uzatan kanun teklifinde değişiklik yapıldı. 3 yıl 1 yıla düşürüldü.

AK Parti, ekonomi ve terörle mücadeleyi ilgilendire 25 maddeli bir torba kanun teklifi hazırladı.

Meclis, tatile girmeden kanunlaştırmak adına torba kanun için normal çalışma takvimi dışına çıktı. Cuma ve Cumartesi günü de teklif için mesai yaptı.

Teklifte AK Parti bazı değişikliklere gitti.

OHAL sonrası gözaltı sürelerinin 2 günden 4 güne uzatılabilmesi için yargıya 31 Temmuz 2021'e kadar yetki verilmişti. Aynı tarihe kadar başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere bazı kritik kurumlar için de kamudan ihraç yetkisi sağlanmıştı. Yaklaşık 2 hafta sonra sona erecek yetkileri Ak Parti 2024 yılına kadar uzatmak istedi.

Ancak görüşmeler sürerken gelen eleştiriler sonrası teklifte değişiklik yapıldı.

Diğer yandan torba kanun teklifi içinde bir diğer önemli başlık olarak ise güvenlik korucularının özlük hakları oldu. Buna göre, güvenlik korucularının aylık ücretlerinin, asgari ücretin altına düşmesi halinde aradaki fark tazminat olarak ödenecek.

Teklif kanunlaşırsa, karşılıksız çek düzenleme suçundan mahkûm olanların cezalarının ertelemesi 30 Haziran 2022’ye kadar uzatılacak.

Çek mağdurlarının kalan borçlarının da 30 Haziran 2022’den itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödeyeceği belirtildi. Bu durumda ceza mahkûmiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek.

İlk hazırlandığında içinde yer almayan ancak daha sonra tepkiler sonrası tütün üreticileri de teklife eklendi. Bireysel tütün üretip satışının yasaklanması 6 ay daha uzatıldı. Yasak süresi yeni yılın başına çekildi.

# ak parti # meclis # Milli Savunma Bakanlığı # ohal # teklif # değişiklik # olağanüstü hal