Ekim ayında kartlı ödemeler yüzde 50 arttı

Ekonomideki kredili hayat büyüyor. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre, ekim ayında 165 milyar lira tutarında kartlı ödeme gerçekleşti. Temassız ödemeler geçen yılın 2 katına çıkarken her 4 iş yerinin 3'ünde temassız ödeme kabul ediliyor. En fazla kartlı ödeme büyümesi ise havayolları, kamu/vergi ödemeleri ve kuyumculuk sektörlerinde gerçekleşti.

Ekim ayında kartlı ödemeler yüzde 50 arttı

Kartlı ödemeler ekimde yüzde 50 arttı, veriler Bankalararası Kart Merkezi'nden geldi.

Ekim ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttı, 165 milyar TL oldu.

Ekim sonu itibarıyla Türkiye’de 82,8 milyon adet kredi kartı, 147,5 milyon adet banka kartı ve 54,4 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor.

2020 yılının ekim ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 11’lik, banka kartı adedinde yüzde 4’lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 32’lik artış yaşandı.

Toplam kart sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında artış gösterdi, 284,6 milyon adede ulaştı.

165 milyar TL tutarındaki kartlı ödemenin 133,7 milyar TL’si kredi kartları, 28,2 milyar TL’sinde banka kartları, 3,1 milyar TL’si ise ön ödemeli kartlar ile yapıldı.

Geçen yılın aynı dönemine göre kartlı ödemelerde en fazla artışın yaşandığı sektör yüzde 188 ile “havayolları” oldu. İkinci sırayı yüzde 164 büyümeyle “kamu/vergi ödemeleri” aldı.

GÜNLÜK TEMASSIZ ÖDEME ADEDİ 13 MİLYON

Ekim ayında temassız ödemede de yüzde 82 artış görüldü. Buna göre her 5 kartlı ödemeden 3'ü temassız olarak yapıldı.

Öte yandan temassız ödemelerde günlük adet ise 13 milyona ulaştı.

Temassız ödemeler sadece kart kullanıcılarına değil iş yeri sahiplerine de büyük kolaylık sağlıyor. Buna göre, her 4 terminalden 3'ünde temassız ödeme yapılabiliyor.

En çok temassız işlem yapılan iş yerleri ise sırasıyla ”market-gıda”, “yemek”, “akaryakıt” ve “sağlık/kozmetik” oldu.

# kredi kartı # bankalararası kart merkezi # Ekim Ayı # kredi kartı ödeme # kredi kartı kullanımı # Temassız ödeme # kredi kartı istatistikleri