Rusya ve Çin arasında kritik görüşme

Çin'e resmi temaslarda bulunmak üzere giden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü.

Rusya ve Çin arasında kritik görüşme

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin'de mevkidaşı Wang Yi ile bir araya geldi. İkili birbirlerini Kovid-19 salgını nedeniyle dirsek tokuşturarak karşıladı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki mevkidaş görüşmelerinde İran'ın nükleer anlaşması, Afgan barış süreci, Myanmar'daki durum, Suriye, iklim değişikliği ve BM reformu konularını ele aldı.

Her iki taraf da görüşmelerinde ülkelerinin ABD ile ilişkilerinde son gelişmeler hakkında birbirlerini bilgilendirdi. Lavrov ve Wang Yi, ABD'yi uluslararası barışa verdiği zararı yeniden düşünmeye de çağırdı.

İki mevkidaş, ABD'nin zorbalık faaliyetlerini durdurması, diğer ülkelerin iç işlerine karışmayı bırakması gerektiğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying de yaptığı açıklamada, Çin'in Rusya ile yeni bir dönem için kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığını daha yüksek bir seviyeye ilerletme sözü verdiğini söyledi.

Çin ve Rusya'nın her zaman omuz omuza durduğunu ve dünyadaki hegemonyaya ve zorbalığa kararlı bir şekilde karşı çıkmak için beraber çalıştığını, dünya barışının ve istikrarının temel dayanağı haline geldiklerini söyledi.

Hua, iki tarafın birbirlerinin temel çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirlerine sıkı bir şekilde destek verdiğini ve uluslararası adaleti ortaklaşa savunduğunu söyledi. Çin ile Rusya arasındaki ilişki zorlukların testini yaptı ve daha somut sonuçlar verdi ve dostluklarının daha da güçlendiğini söyleyen Hua şunları kaydetti:

''Lavrov'un pazartesi günü başlayan Çin ziyareti, Çin-Rusya ilişkilerinin üst düzey gelişimindeki iyi ivmeyi daha da pekiştirecek ve uluslararası ilişkilerde daha yakın stratejik koordinasyonu sürdürecektir.''

# abd # pandemi # rusya # iran # suriye # çin # Sergey Lavrov # görüşme # salgın # kovid 19 # nükleer # nükleer anlaşma # Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov # Çin Dışişleri Bakanlığı # kritik görüşme # Wang Yi # Çin ABD # Myanmar # rusya abd # Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying # Hua Chunying # çin rusya ilişkileri # Rusya Çin # çin rusya # Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi