Okullar açıldı yeni öğretim yılı başladı

Yüz yüze eğitimin ilk ders zili bugün çaldı. Peki Kovid-19 ile mücadele kapsamında okullarda hangi önlemler alınacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeni Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programında öğrencilere seslendi. İçişleri Bakanı İsmail Çataklı ve Milli Eğitim Bakını Mahmur Özer ise eğitim öğretim yılının ilk gününde sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundu.

Okullar açıldı yeni öğretim yılı başladı

2021-2022 eğitimöğretim yılının ilk ders zili bugün çaldı. 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmenin katılacağı yüz yüze eğitimlerde Kovid-19 kapsamında alınan tedbirler merak konusu oldu. Peki Kovid-19 tedbirleri kapsamında eğitimin ilk günü neler yaşanıyor? Okullarda hangi tedbirler alındı?

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" ile belirlenen önlemler il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.

Önlemler şu şekilde sıralandı:

• Öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personelinin tam doz aşılarının tamamlanmış olması istenecek.

Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek ve sonuçlar okul tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayır altında tutulacak.

• Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olması halinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek.

• Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılması sağlanacak.

• Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

Öte yandan yeni eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri 1-3 Eylül tarihleri arasında oryantasyon eğitimine katıldı. Türkiye genelinde 165 bin 450 öğretmen tarafından toplam 2 milyon 359 bin 422 öğrenciye uyum eğitimleri verildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yeni Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı'nda konuştu:

- Yeni eğitim ve öğretim yılı, Türkiye'nin hemen her alanda gerçekleştirdiği büyük atılıma, tarihi değişime ivme kazandıracak, ülkenin ve milletin önünde yeni ufuklar açacak.

- Hangi alanda olursa olsun başarı tesadüften öte, disiplin, azim ve fedakarlıklarla dolu uzun bir mücadelenin meyvesidir. Her başarılı eğitim kurumunun gerisinde çalışkan öğrencilerle beraber, mesleğine aşık eğitimcilerin imzası vardır. Her biri ayrı değer olan öğretmenlerimizin, evlatlarımızın eğitimi için harcadığı emek olmazsa, elbette bu başarıların hiç biri yakalanamazdı.

- Salgını kontrol altına almak için hemen her ülke sokağa çıkma yasağı dahil çok sert tedbirlere başvurdu. Türkiye olarak biz de virüsün öldürücü etkisinin yüksekliği sebebiyle geçtiğimiz dönemde ihtiyatlı davranmak zorunda kaldık. Öğretmenlerimizin, evlatlarımızın ve ailelerinin sağlığını tehlikeye atmamak için azami hassasiyet gösterdik.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI MAHMUT ÖZER'DEN İLK GÜN MESAJI

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığına ait sosyal medya hesabından eğitimin ilk günü öğrencilere mesaj gönderdi.

Bakan Özer ilk ders mesajında şunları söyledi:

- Bugün güzel ülkemizin her yerinde tüm öğrenci, öğretmen, eğitim çalışanlarımız ve velilerimizle el ele vererek 2021-2022 eğitim öğretim yılının kapısını araladık. Yeni eğitim dönemi hayırlı olsun, sağlıkla geçsin.

Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ise kişisel sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Çataklı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

- Yarın okula dönüş vakti. Başarılar! Sağlık, sıhhat içinde hayırlı bir eğitim yılı olması niyazımız.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı yeni eğitim öğretim yılı için 19 bin 569 kolluk personeli ile 10 bin özel güvenlik görevlisi okulların güvenliğinden sorumlu olacağını söyledi.

AŞI VE PCR TESTİ

''Kovid-19 salgınıyla birlikte öğretmenlere aşı zorunlu olacak mı?'' sorusunun gündeme gelmesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından genelge yayımlandı.

Genelgeye göre; okullarda aşı olmamış ya da daha önce hastalık geçirmemiş olan öğretmen ve okul çalışanları haftada iki kez PCR testi yaptıracak.

# Kovid19 # eğitim # öğretim # öğrenciler # aşı # ders # tedbir # önlem # salgın # recep tayyip erdoğan # öğretmenler # pcr # okullar # servis # Salgın süreci # İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı # Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer # aşı zorunluluğu var mı # okullar açıldı