30 Mart Cumartesi Hadi 20.30 yarışması ipucu sorusunun cevabı: Kemal Sunal, Hababam Sınıfı filminin kaç serisinde oynadı

Mobil ödüllü canlı bilgi yarışması Hadi'de bugün Kemal Sunal Gecesi düzenleniyor. Gece kapsamında düzenlenecek yarışmada 30 bin lira ödül dağıtılacak. Gecenin yarışmasının ipucu sorusu da ünlü oyuncu Kemal Sunal'dan geldi. İpucu sorusunda dair yapılan paylaşımda, "Rıfat Ilgaz'ın, 1957 yılında yayınladığı 'Hababam Sınıfı' serisinin ilk filmi 1976 yılında Ertem Eğilmez tarafından sinemaya aktarılmıştır. Peki sizce; unutulmaz oyuncu Kemal Sunal, bu ünlü serinin kaç filminde rol almıştır?" denildi. İşte ipucu sorusunun cevabı

30 Mart Cumartesi Hadi 20.30 yarışması ipucu sorusunun cevabı: Kemal Sunal, Hababam Sınıfı filminin kaç serisinde oynadı

KEMAL SUNAL GECESİ

Ünlü oyuncu Kemal Sunal için Film Gecesi düzenleniyor. Gece kapsamında 30 bin lira ödüllü canlı bilgi yarışması yapılacak.

30 Mart Cumartesi Hadi 20.30 yarışması ipucu sorusu da paylaşıldı.

İpucu sorusunda dair yapılan paylaşımda, "Rıfat Ilgaz'ın, 1957 yılında yayınladığı "Hababam Sınıfı" serisinin ilk filmi 1976 yılında Ertem Eğilmez tarafından sinemaya aktarılmıştır. Peki sizce; unutulmaz oyuncu Kemal Sunal, bu ünlü serinin kaç filminde rol almıştır?" ifadeleri yer aldı.

HABABAM SINIFI

Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz'ın Dolmuş dergisinde yazmaya başladığı öykülerden bir bölümünü birleştirerek 1957 yılında Hababam Sınıfı ismi ile kitaplaştırdığı eserinden çıkarak oluşan medya imtiyazlarıdır. Daha sonra, 1970'li yıllarda Ertem Eğilmez tarafından bu roman sinemaya uyarlanmıştır. 2000'li yılların başında ise üç filmden oluşan yeni bir seri olarak uyarlanmıştır. Filmin ilk serisinde Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Feridun Şavlı, Cem Gürdap, Ahmet Arıman, Cengiz Nezir ve Bülent İğdiroğlu gibi isimler yer alıyordu. İlk film, Hababam Sınıfı 1 Nisan 1975 tarihinde vizyona girdiğinde izlenme rekorları kırdı ve tam yirmi sekiz hafta vizyonda kaldı. Daha sonra film çok tuttu ve ikinci film Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı vizyona girdi otuz hafta vizyonda kalan film ve serinin en çok hasılat yapan filmi oldu. 1970'li yıllarda sinemanın televizyona karşı verdiği mücadelenin öncüsü oldu.

Arzu Film tarafından 16 Ocak 2004 tarihinde ikinci yeni serinin ilk filmi Hababam Sınıfı Merhaba vizyona girdi. Ardından, Hababam Sınıfı Askerde (2005) ve Hababam Sınıfı Üç Buçuk (2006) filmleri yayınlanmıştır. Fakat ilk seri kadar ilgi görmemiştir ve pek çok eleştirmen tarafından kötülenmiştir.

KEMAL SUNAL

Ali Kemal Sunal (10 Kasım 1944, İstanbul - 3 Temmuz 2000, İstanbul), Türk televizyon, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Oynadığı karakterlerle önemli çıkış yakalayan Kemal Sunal, Türk sinema tarihine damga vuran oyunculardandır. Tiyatro ile sanat hayatına başlayan sanatçı, Ertem Eğilmez'in kendisini fark etmesiyle sinema filmlerine yönelmiştir. İlk amatör tiyatro oyunu, Vefa Lisesi'nde okurken rol aldığı "Zoraki tabip"tir. Kenterler, Ulvi Araz, Ayfer Feray ve son olarak Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda profesyonel olarak rol aldıktan sonra Ertem Eğilmez'in kendisini fark etmesiyle, 1972 yılında Tatlı Dillim filminde rol alarak sinemaya ilk adımını atmıştır. Filmlerinde oynadığı "iyi, saf adam" rolleriyle beğeni kazanmıştır. Sanatçı, komedi filmleri ağırlıkta olsa da, dram türündeki filmlerde de rol almıştır. Oynadığı filmlerdeki karakterlerin genel özelliği haksızlıkların karşısında duran, iyiliği ve saflığı yüzünden başına sürekli iş açılan, zekasıyla kötülerle mücadele eden ve insanlara doğru yolu gösteren, daima "gülen" adamdır. Kendisini "çok az konuşan, çok soğuk bir adamım" diyerek tanımlayan Kemal Sunal'ın sinema izleyicileri tarafından benimsenmesi ve sevilmesinin en büyük sebeplerinden birisi, filmlerin çekildiği dönemlerde yaşanan sosyolojik-sosyo ekonomik ve siyasi gelişmelerin filmlerinde yer almasıdır. Zamlar, insanları dolandıran kişiler, geçim sıkıntısı, işsizlik, göç ve töre gibi konuların sinemasında işlenmiş olması, filmlerine birçok anlam daha kazandırmaktadır. Bunlar, güldürü içerisinde sosyal mesajlar vermek ve bazı konuları mizahi dille eleştirmektir. Sanatçı, güldürü filmlerinin yanı sıra dram filmlerinde yer almış, ancak oynadığı tüm filmlerde "halkın içinden" "içimizden biri" imajını hiçbir zaman bozmamıştır. Aynı zamanda Kemal Sunal, öğretmenden bekçiye, kapıcılıktan çöpçüye kadar birçok karakteri oynayarak, beğeni kazanmıştır. Yüksek lisansını "TV ve sinemada Kemal Sunal güldürüsü" isimli tezi ile yapmıştır. 82 filmde rol almış sanatçının son filmi 1999 yılında vizyona giren Propaganda'dır. 3 Temmuz 2000 tarihinde, Balalayka isimli filmin çekimleri için bindiği uçakta, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Sanatçı, "Gülen adam" lakabıyla anılmaktadır.

İPUCU SORUSUNUN CEVABI

Yine aynı yıl sanatçıya başrol verilir ve bu filmin adı Salako'dur. Bu kez yönetmen Atıf Yılmaz'dır. Takvimler 1975 yılını gösterdiğinde, Zeki Ökten'in iki filminde rol alan sanatçının bu filmleri, Şaşkın Damat ve Hanzo'dur. Bu filmlerde Meral Zeren ile beraber olan sanatçı, artık başrollerde oynamaktadır ancak Ertem Eğilmez filmlerindeki başarısından çok uzaktadır. Bu dönemde Ertem Eğilmez, bir efsaneye dönüşecek olan Rıfat Ilgaz romanı olan Hababam Sınıfı'nı sinemaya uyarlamaya karar verir. Bu filmde herkesin rolü eşit olduğundan, Kemal Sunal perdede daha fazla görünmektedir. Sanatçının oynadığı "İnek Şaban" rolü, sonraki yıllarda adının "Şaban" olarak kalmasıyla hatırlarda kalacaktır. 4 Hababam Sınıfı filminde rol alan sanatçı, 1975 yılında, kendisiyle beraber birçok filmde rol alacağı Şener Şen ile tanışır.

# hadi ipucu sorusu