İzmir'in altyapı dosyası-2: İZSU Genel Müdürü sorunları ve planları anlattı

Ulusal Kanal İzmir'in alt yapısının fotoğrafını çekmeye devam ediyor. İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtladı. Yoğun yağışların İzmir'de sele dönüşmesinin temel nedeni altyapı yetersizliği. İzmir'in kanalizasyon ve arıtma sistemi var. Ancak yağmur suyu ile kanalizasyon atık suları ayrı değil. İZSU'nun bu yıl ve gelecek yıl altyapı için neler yapacak?

İzmir'in altyapı dosyası-2: İZSU Genel Müdürü sorunları ve planları anlattı

İzmir 2 Şubat günü yağmura teslim olmuş, kentteki 300'e yakın dere taşmış, binin üzerinde ev ve iş yerini su altında kalmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi selin ardından kanalizasyon ile yağmur suyunu ayıran sisteme hızlandırmaya karar verdi. İZSU'nun 2021 ve gelecek 3 yıl içinde yapacağı hamleleri Genel Müdür Aysel ÖzkanUlusal Kanal'a anlattı:

- İzmir'in kanal ve su sistemi tamamen yapılmış durumda. Ama yağmur ile kanal sistemlerimizin birleşik olduğu yerlerimiz var.

- Bu sene içinde 133 km. ayrıştırma için ihaleye çıktık, çalışma başladı. Diğer projeleri anlatıyor. 374 km daha projemiz var.

İZSU genel Müdürlüğü'nün 2021 bütçesi 3 milyar 164 milyon lira. Bütçenin yüzde 54'ü olan 1 milyar 600 milyonu yatırıma ayrıldı. İşte bu 1,6 milyar lira ile hem bakım onarım hem de 133 kilometrelik yağmur suyu kanalının ayrıştırılması yapılacak. Aysel Özkan 3 yıl boyunca altyapı çalışmalarının devam edeceğini belirtti:

- Sadece bir yıl değil 3 yıl içinde yağmur suyu ayrıştırması üzerine çalışacağız. Böylece kanalların yükünü azaltmış olacağız.

İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, normalin biraz üzerinde yağışta, dairelerin milyon liralara satıldığı Mavişehir semtindeki su taşkınlarının nedeninin plan hatası olduğunu söyledi:

- Mavişehir deniz seviyesinde aşırı toplu konut var. Denizin yükselmesiyle Mavişehir'i su basıyor. Pompalarla suyu atıyoruz ama yetmiyor. Bir gerçeğimiz var o bölgeye çok fazla yük bindi. Deniz yükseliyor, ancak bir duvar ile engellenecek

- Uygun olmayan yere aşırı yapılaşma yaparsanız hem yaşam standardını düşürürsünüz hem de bu tür olaylara davetiye çıkarırsınız...

Yurdun çoğu ilinde olduğu gibi İzmir'de de yapılaşmadan sonra şehir planlaması yapılıyor. Yani önce binalar inşa ediliyor. Sonra elektrik, su, doğalgaz ve internet alt yapısı yapılıyor. Sokak ve caddeler sürekli kazılıyor. Aysel Özkan İzmir'deki çalışmaların 2054 yılına göre planlandığını ifade etti:

- Biz şu anda 2054 yılına göre bir planlama yapıyoruz.

# su # izmir # ulusal kanal # Deniz # elektrik # internet # doğalgaz # sel # sokak # altyapı # cadde # izsu # pompa # mavişehir # İZSU Genel Müdürü # Aysel Özkan # toplu konut # sel baskını