İzmir’in çöpü buraya depolanıyor: Heyelan bölgesi Harmandalı’dan özel görüntüler

İzmir’in göbeğindeki bir mahalleyi tehdit eden toprak kayması tartışmasına Ulusal Kanal farklı bir boyut kazandırıyor. İşte Heyelana neden olduğu belirtilen Atık Depolama Tesisi’nden özel görüntüler.

İzmir’in çöpü buraya depolanıyor: Heyelan bölgesi Harmandalı’dan özel görüntüler

Haber: Ufuk Akkaya – Kamera: Özgür Doğu Saymaz

4 buçuk milyon nüfuslu İzmir kentinin bütün çöpü merkez Çiğli ilçesindeki Harmandalı’da depolanıyor.

11 bin 891 metre karelik İzmir’in 30 ilçesinde toplanan yüzlerce kilometre yolculuğun ardından görüntülerdeki bölgeye getiriliyor. Ruhsatı 2010 yılında biten çöplükte her gün 8 bin ton atık bertaraf ediliyor.

Şehrin bütün çöpü önce sıkıştırılıyor sonra da üzeri toprakla kapatılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin atık depolama tesisi Çiğli’nin Cumhuriyet ve Atatürk Mahallelerine bakıyor. Atatürk Mahallesi sakinleri kokudan Cumhuriyet Mahallesi sakinleri ise çöplük kaynaklı heyelandan şikayetçi.

Çöp, Cumhuriyet Mahallesi’ne doğru kayıyor. İnsansız Hava Aracı görüntüleri hem çöpün kayışını hem de heyelanı ispatlıyor.

Hava görüntülerdeki derin yarıklar dikkat çekiyor. 1 ev heyelan nedeniyle yan yattı. 7 hane her an toprak altında kalma riski nedeniyle tahliye edildi.

Temel tartışma, heyelanın çöpten sızak atık sularından kaynaklandığı. Aşırı yağılar ve fay hatlarındaki hareketlilik de heyelanı hızlandırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bölge için acil durum ilan etmese de önlemler almaya başladı. Çöplükten Cumhuriyet Mahallesi’ne uzanan kırsal alanda drenaj hatları açıldı. Bu işlem ile yüzey sularının kontrol altına alınması planlanıyor. Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Dursun Ali Kazar da drenaj hatlarının özel mülkten geçtiğini İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ise bu faaliyeti kanunsuzca yaptığını belirtiyor.

Harmandalı Bölgesi’ndeki halkın gözü aralık ayında çıkacak nihai raporda. Çünkü toprak kayması durdurulamıyor ve 20 bin kişinin yaladığı Cumhuriyet Mahallesi’nin içine doğru ilerleme riski bulunuyor.

# izmir # atatürk # İzmir Büyükşehir Belediyesi # ulusal kanal # cop # harmandalı # acil durum # izmir harmandalı # harmandalı çöp # atatürk mahallesi