Yargıtay'dan emekliler için emsal karar

Yargıtay'dan milyonlarca emekliyi ilgilendiren önemli bir karar geldi. Artık bankalar, emekli maaşlarına ödenmeyen kredi taksitleri nedeniyle bloke koyamayacak.

Yargıtay'dan emekliler için emsal karar

İzmir'de emekli bir vatandaş tüketici kredisini ödeyemeyince aynı bankadan aldığı emekli maaşına üçte bir oranında el konuldu. Bankaya karşı açılan dava Yargıtay'a taşındı. Yargıtay'dan milyonlarca emekliyi ilgilendiren emsal bir karar geldi. Karara göre; artık Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları ile nafaka borçları dışında emekli maaşlarına ödenmeyen kredi taksitleri nedeniyle bloke konulamayacak.

İzmir'de emekli bir vatandaş bankadan tüketici kredisi çekti. Aynı bankadan aldığı emekli maaşından takas ve virman suretiyle tahsilat yapılmasına da muvafakat verdi. Kredi taksitlerini ödeyemeyince, banka 2013 Aralık ayı başında, emekli Maaşı hesabının üçte birine bloke koydu. Davacı emekli ise bankaya karşı dava açtı.

İzmir 2. Tüketici Mahkemesi, 28 Ağustos 2014’de davacı emekliyi haklı buldu. Mahkeme, tüketicinin emekli maaşına bloke konularak, borcu için takas ve mahsup yapılamayacağına ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. maddesi uyarınca da emekli maaşının haczedilemeyeceği gerekçeleriyle davayı kabul etti.

Temyizde mahkeme kararı bozuldu. Kararı veren İzmir 2. Tüketici Mahkemesi ilk kararında direnince, dosya Yargıtay'a taşındı. Kurul, bu tartışmalı dosyada ilk görüşmede karara varamadı. İkinci görüşmede tüketici mahkemesinin emekli maaşlarına bloke konulamayacağı şeklindeki direnme kararı hukuka uygun görülerek, oy çokluğu ile onandı.

Davacının emekli maaşına blokenin kaldırılmasına ve kesilen ücretin davacı emekliye verilmesine karar verdi.

Yargıtay'ın emsal kararı ile birlikte emekli maaşlarına ödenmeyen kredi taksitleri nedeniyle bloke konulmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

# izmir # yargıtay # sosyal güvenlik kurumu # emekliler # emeklilik # genel sağlık sigortası # Sosyal Sigortalar # emsal karar