ABD'nin S-400 endişesi

Amerika Birleşik Devletleri'nden yeni bir S-400 açıklaması geldi. Dışişleri Bakanlığı, S-400 konusunda Washington'un tavrının değişmediğini açıkladı. Casusluktan yargılanan Sorosçu Osman Kavala için de devreye giren Amerikan yönetimi, Türkiye'ye Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yaptı. Washington'un çağrısına Ankara'nın yanıtı sert oldu. Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, ''hiçbir devlet Türk yargısına emir veremez'' dedi.

ABD'nin S-400 endişesi

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD-Türkiye ilişkilerinde S-400 konusundaki tutumlarının değişmediğini söyledi.

Ankara’ya bu sistemleri muhafaza etmeme çağrımızı yineliyoruz” diyen Sözcü, Türkiye’ye yönelik CAATSAyaptırımlarını hatırlattı.

Price, S-400’lerin NATO’nun teknolojisini ve güvenliğini tehdit ettiğini savundu. "Türkiye ile hem ortak çıkarlarımız hem de anlaşmazlıklarımız var” ifadelerini kullandı.

Ned Price ayrıca, konuyla ilgili olarak ABD ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının önümüzdeki günlerde görüşeceklerini açıkladı.

Washington yönetimi, FETÖ’nün darbe girişimi davasında casusluk suçlamasıyla yargılanan sorosçu Osman Kavala için de yine devreye girdi. Dışişleri Sözcüsü Price, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Price’ın açıklamalarına Ankara’nın yanıtı sert oldu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Hiçbir devlet ya da kimse Türk yargısına emir veremez” dedi.

''Türk demokrasisine darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşının ülkemize iadesi konusunda hukuki süreçleri bahane gösteren bir ülkenin, Türkiye’de devam eden bir hukuki sürece müdahale etme gayreti ilkesiz ve tutarsız bir yaklaşımdır. Türkiye bir hukuk devletidir. Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez.''

Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Washington’a dikkat çekici mesajlar gönderdi. Kalın, "Biden yönetimiyle ilişkimizin; saygı, ortak çıkar ve karşılıklı egemenliklerimizin tanınmasına dayandığı sürece iyi olacağına inanıyoruz” dedi.

# abd # ankara # türkiye # fetö # Ned Price # nato # Biden # washington # joe biden # yaptırım # Amerika Birleşik Devletleri # dışişleri bakanlığı # s400 # Hami Aksoy # türk yargısı # Kavala # osman kavala # Türkiye S400 # caatsa # CAATSA yaptırımları # yaptırımlar # Sorosçu Osman Kavala # ABD S400 # FETÖ elebaşı