Biden'in ekibindeki Türkiye düşmanı McGurk'ün kirli sicili

Türkiye karşıtlığıyla tanınan 2018'de Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına tepki olarak istifa eden Brett McGurk, Biden'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika masasının başına getirilecek.

Biden'in ekibindeki Türkiye düşmanı McGurk'ün kirli sicili

Brett McGurk, Amerikan Yönetimi'nin Suriye saha politikasını şekillendiren isim. PKK'nın Suriye kolu YPG'nin de içinde yer aldığı SDG'nin kurulmasında ve silahlandırılmasında etkin rol oynayan McGurk, Ekim 2015'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından atandı. Cumhuriyetçi Donald Trump'ın iktidara gelmesinin ardından görevini sürdürdü.

47 yaşındaki McGurk, Türkiye'de sık sık Suriye'nin kuzeyine yaptığı ziyaretlerle gündeme geldi. YPG'den Kandil bağlantılı isimlerle fotoğrafları basına yansıdı. Ankara o dönemde görevden alınmasını talep ediyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2015 yılında "Brett McGurk kesinlikle PKK ve YPG'ye net bir şekilde destek vermektedir" ifadesini kullanmıştı.

Brett McGurk'e bir tepki de gazilerden gelmişti. 2018'de Ankara'da aralarında gazilerin de yer aldığı grup, 2018 ABD Başkanı Donald Trump'ın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk hakkında suç duyurusunda bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamasını içeren suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına veren gruptakiler, daha sonra adliye önünde basın açıklaması yaptı.

McGurk, Aralık 2018'de Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına tepki olarak istifa etti. Yerine ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey getirildi.

Biden'ın ayrıca Obama'nın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika masasının başına getireceği tahmin ediliyor.

# türkiye # ışid # suriye # YPG # deaş # sdg # gazi # Mevlüt Çavuşoğlu # Biden # Obama # Brett McGurk