Fransa, Musul için askeri yığınak yapıyor

‘Musul Operasyonu’ için sayılı günler kaldı. Bir taraftan, IŞİD’in elindeki şehrin geri alınması için hazırlıklar yapılırken; diğer yandan da ‘Musul geri alındıktan sonra ne olacak’ soruları kafaları karıştırıyor.

Fransa, Musul için askeri yığınak yapıyor

S. Hülya Aksu / Fransa

ABD, 2011 yılında çıkmak zorunda kaldığı Irak’taki hava üssü Al-Assa’ya takviye yapacağını açıklamasının ardından süreç hızlandı. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Amerika’nın ‘Musul Operasyonu’ için Irak’a ilave asker göndereceğini duyurmuştu.

SİVİLLER KALKAN OLARAK KULLANILIYOR

Musul operasyonunun öncesinde mayınların ve tuzakların temizlenmesinin hayati önem taşıdığı belirtiliyor. Bahardan bu yana Irak’ın başkenti Bağdat’ı kuşatan IŞİD terör örgütü sivilleri de kalkan olarak kullanıyor.

Çekildiği bölgeleri bir yandan yakıp yıkan terör örgütü IŞİD, diğer yandan ise yollara, evlere ve çeşitli alanlara sinsi tuzaklar kuruyor. Bu tuzaklar yöre halkının evlerine geri dönmesinin önünde de engel oluşturuyor. Evine geri dönen bir kişinin kapı tokmağı, musluk, merdiven basamağı, mobilya ve saire yerlerin infilak etmesi ile ölmemesi tamamen bir tesadüfe bağlı.

Daha önce Pentagon da, IŞİD militanlarının Musul’u savunmak için hardal gazı kullanabileceği uyarısında bulunmuştu. Irak’ın ikinci büyük kenti olan Musul, 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilmişti.

SAVAŞIN SOĞUK YÜZÜ SÜRECEK

Musul’da, Mayıs ayının sonundan beri Kürt grubu ‘Kakaïs’lere ait bazı köyler geri alındı. Köylerine geri dönen 12 kişi, her tarafa rastgele döşenmiş mayınların patlaması üzerine yaşamını yitirdi.

Bölgenin IŞİD’den kurtarılmasının ardından da benzer durumların yaşanabileceği ifade ediliyor; ‘Musul’un alınması ile bu bölgede nüfus hareketliliği yaşanacak. Geçici kamplarda evlerinden uzak iki yıl geçirmiş yorgun halk evlerine geri dönmeyi ve normal bir hayat sürmeyi umacak.

Nüfus hareketlerinin dağınık veya koordinasyonsuz olacağından korkuluyor.’

Bu saldırıların, IED’ler (Geliştirilmiş infilak aygıtı) ya da El yapımı patlayıcılar (EYP) kullanılarak da yapılabileceği belirtiliyor. Bu tehdit, savaş bittikten sonra bile çok uzun bir süre savaşın soğuk yüzünü yaşatacak.

FRANSA OPERASYONA ODAKLANDI

Öte yandan, Fransa IŞİD’e yönelik operasyonlarını sıklaştırdı. Cuma sabahında, IŞİD’in Musul’daki durumunu incelemek amacıyla 8 adet ‘Rafale marine’ adlı uçakla keşif uçuşu yaptı. Uçakların Akdeniz’deki ‘Charles de Gaulle uçak gemisi’nden havalandığı öğrenildi.

Keşif uçuşlarından edinilen bilgilerde kamuoyuna sızdı. Teyit edilmemiş bilgiye göre, IŞİD’in stratejik bombalama eylemleri gerçekleştirme hazırlığı içinde olduğu bilgisi edinildi.

Fransa’nın bölgede yaptığı son uçuşlar ve müdahale, uçak gemisinden gerçekleştirilen üçüncü müdahale oldu.

CHARLES DE GAULLE UÇAK GEMİSİ

Fransız uçak gemisinde, 24 Rafale, 2 radarlı Hawkeye uçağı (Sahin gözü), ‘Atlantik2’ adlı bir devriye uçağı, ve 4 helikopter bulunuyor. Gemide bulunan ve tüm hava koşullarında kullanılabilen Hawkey uçakları, kargo uçağı tabanlı olmakla birlikte ‘Havadan Erken Uyarı ve Kontrol sistemi’ne de sahip. Bu teçhizatın Fransa ve koalisyon güçleri için gerekli olduğunu belirten Fransız güçleri, Charles de Gaulle uçak gemisinin Fransa’nın gücünü üçe katladığını kaydediyor. Uçakta bulunan 24 Rafale uçağının, daha önce gemide bekletilen 10 değişik uçak modellerine (Mirage 2000D, Mirage 2000N ve Rafale) ek olarak getirildiği belirtiliyor.

Öte yandan, gerçek savaşın karada olacağını belirten yetkililer, ‘Musul operasyonu’nun sonuçlarının aylarca sürebileceğini ifade ediyor.