Cenevre görüşmeleri 14 Mart'a ertelendi

Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla Cenevre'de dün başlaması beklenen görüşmeler ertelendi. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, tarafların Cenevre'ye gelmemesi nedeniyle görüşmelerin 14 Mart'ta başlayacağını açıkladı.

Cenevre görüşmeleri 14 Mart'a ertelendi

Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için başlanan Cenevre görüşmelerinin ikinci ayağı için belirlenen tarih bir kez daha ertelendi.

Dün resmen başlayacağı belirtilen görüşmeler tarafların henüz Cenevre'ye gelmemesi nedeniyle 5 gün ertelendi. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura görüşmelerin 14 Mart Pazartesi günü başlayacağını 24 Mart'a kadar süreceğini açıkladı.

Cenevre görüşmelerinde PKK'nın Suriye uzantısı PYD yer almayacak.

Uluslararası Suriye Destek Grubu Ateşkes Çalışma Grubu ise dün çalışmalarına başladı. Toplantıda Suriye'ye yapılan insani yardımlar ve 27 Şubat'ta yürürlüğe giren ateşkes süreci değerlendiriliyor.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den sürece ilişkin dikkat çekici bir açıklama geldi. Daha önce Suriye’de siyasi çözüm bulunamaması halinde bir ‘B Planı’nın devreye gireceğini belirten Kerry, ‘B Planı’nın ayrıntılarına ilişkin hiç kimsenin açıklama yapmadığını söyledi.

Kerry, “İnsanlar, A Planı’nın başarısız olması halinde bir B Planı ihtimalinden bahsediyor. Ama şu aşamada hiç kimse, bu planın unsurlarını ortaya koymadı. Bununla ilgili bazı spekülasyonlar var. Ama ne ben ne de Uluslararası Suriye Destek Grubu bölünmeden bahsetmedi. Bu (seçenek) masada değil.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ile Rusya arasında varılan ateşkes anlaşmasının ardından yaptığı açıklamada Suriye’nin bölünmesini içeren bir B Planı’ndan bahsetmişti. Kerry’nin sözlerine tepki gösteren Rusya’dan ise “Biz A Planı’na odaklanıyoruz” açıklaması gelmişti.

ulusalkanal.com.tr

# Suriye krizi # cenevre görüşmeleri