ABD'den ''soykırım'' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasının suçlama amacıyla yapılmadığını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın "görüşlerini ifade ettiğini" söyleyen Blinken, "bu beklenen bir şeydi" dedi.

ABD'den ''soykırım'' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 1915 olaylarıyla ilgili konuştu. ABD Başkanı Joe Biden'ın "soykırım" açıklamasının "beklenen bir şey" olduğunu söyledi. Blinken, bunun bir suçlama olmadığını ifade etti.

Blinken, yabancı medya mensupları ile düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Biden’ın 1915 olaylarına yönelik açıklamasına ilişkin soruyu yanıtladı.

- Biden yıllardır taşıdığı görüşlerini ifade etti. Bu konuda, senatörken de başkanlık kampanyalarında da açıktı. ABD başkanı olarak da bu konuda tutarlıdır. Dolayısıyla bunun sürpriz olmaması gerekir.

Blinken, Biden’ın suçlama yapmadığını öne sürdü.

- Bunun bir parçası olarak da özellikle de bir daha olmaması için tarihe yönelik bir anlayış ve geçmişte yaşanmış kıyımları ifade etmektir. Başkan’ın da belirttiği gibi 24 Nisan Anma Günü anması kurbanları onurlandırmak içindir, suçlama yapmak için değil.

ABD Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Biden arasındaki telefon görüşmesini de değerlendirdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtmem gerekiyor. Aynı zamanda bir araya gelmeyi de dört gözle bekliyorlar.

ABD'DEN YENİ S-400 YAPTIRIMI SİNYALİ

Blinken'ın gündeminde S-400'ler de vardı, "Direkt olarak Türkiye’yi uyardık" dedi.

- S-400 alımı doğrudan verilen vaatlere ters. S-400’lerin alınması ABD’nin güvenliğine, müttefik askeri teknolojiye, personele tehdittir aynı zamanda ABD ve Türkiye’nin uzun zamandır ittifak ettiği NATO içindeki uyumun altını oyuyor. Aynı zamanda ittifakın karşı karşıya kaldığı zorluklara etkili bir şekilde karşı koymak için gerekli olan ortak çalışabilirliğini de zedeliyor.

Türkiye ile S-400 konusunda bir yol bulmayı umduklarını anlatan Blinken, gelecekte Rusya’dan yapılacak silah alımlarının da CAATSA kapsamında yeni yaptırımlar getirebileceğini söyledi.

AZERBAYCAN'DAN ABD'YE TEPKİ

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında bir telefon görüşmesi oldu.

Aliyev, Blinken'e, ABD Başkanı Joe Biden'ın soykırım açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

# erdoğan # soykırım açıklaması # Azerbaycan # soykırım # nato # soykırım yalanı # sözde ermeni soykırımı # tepki # Biden soykırım # 1915 olayları # abd soykırım yalanı # ABD Başkanı Joe Biden # ABD Türkiye S 400 # ABD Türkiye NATO # Türkiye NATO # 1915 olayları soykırım # ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken # ABD S 400 # Biden Erdoğan # ABD Başkanı Joe Biden soykırım # abd soykırım # ABD Azerbaycan