Avrupa'da bir başkentin 14 kilometre uzağında: Yol yok, su yok, elektrik yok

Madrid'in 14 kilometre güneydoğusunda kalan Canada Real yerleşim yerinde 4 bin kişi, 3 aydır elektriksiz yaşıyor. Canada Real'de yaşananlarla ilgili, bölgeye dışarıdan gelen herkesin ortak görüşü ''Avrupa'nın önemli başkentlerinden biri olan Madrid için tam bir utanç tablosu'' olması.

Avrupa'da bir başkentin 14 kilometre uzağında: Yol yok, su yok, elektrik yok

İspanya'nın başkenti Madrid'in 14 kilometre güneydoğusunda kalan Canada Real yerleşim yerinde 4 bin kişi, 3 aydır elektriksiz yaşıyor.

Canada Real'de yaşananlarla ilgili, bölgeye dışarıdan gelen herkesin ortak görüşü ''Avrupa'nın önemli başkentlerinden biri olan Madrid için tam bir utanç tablosu'' olması.

2000'lerin başından itibaren ''Avrupa'nın en büyük uyuşturucu süpermarketi'' olarak bilinen Canada Real, bir yanda polisin bile müdahale edemediği suç örgütlerinin yuvası diğer yanda ise Faslı Müslüman göçmenlerin ve Romanların yerleştirildiği bir yer olarak biliniyor.

Gecekondu mahallelerini andıran, doğru düzgün bir yolu veya altyapısı olmayan bölgede 1800 kadarı çocuk yaklaşık 4 bin kişi, kaçak yapılar, derme çatma evler ya da barakalarda yaşıyor.

Bölgedeki masum ve fakir ailelerin neden kış ortasında mağdur edildiği sorularına kimse cevap vermiyor.

Müteahhitlerin bölgeye lüks siteler yapmak için belediyelerle pazarlık ettiği ancak güvenlik sorununun olduğu bir yerin yakınlarında ev almayı kimse istemeyeceğinden Canada Real'deki mevcut durumun değiştirilmesini, gecekonduların yıkılıp, uyuşturucu çetelerinden temizlenmesini şart koştukları iddia ediliyor.

Canada Real'deki en yoksul bölümün yıkımı, buradakilerin başka yerlere taşınması ve bölgeye alt yapı hizmetlerinin getirilmesi konusunda 2017 yılında belediyeler arasında imzalanmış bir planlama olsa da belediyelerdeki siyasi yönetimlerin el değiştirmesiyle bu şimdilik rafa kaldırılmış gözüküyor.

Canada Real'da yaşayan göçmenler ''Biz daha iyi bir yaşam umuduyla buralara geldik. Bu mu Avrupa?'' diye soruyor.

Yeni tip koronavirüssalgınıyla ilgili hiçbir önlemin alınmadığı ve son 50 yılın en soğuk kışına tanıklık eden Canada Real'de yaşanan insanlık dramı son dönemlerde ulusal ve uluslararası basın tarafından sıkça gündeme getirilse de herhangi bir çözüm bulunması konusunda henüz tünelin sonunda ışık görülmüyor.

# su # koronavirüs # İspanya # hizmet # elektrik # avrupa # yol # madrid # salgın # utanç # müteahhit # lüks site # altyapı # gecekondu # uyuşturucu çeteleri