Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş: ''Henüz karar bize tebliğ edilmiş değil''

Andımız muamması sürüyor. Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, Ulusal Kanal ekranlarında önemli açıklamalar yaptı. Andımız davasının tarafı olan sendikaya herhangi bir tebliğin yapılmadığını söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş: ''Henüz karar bize tebliğ edilmiş değil''

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, Sinem Fıstıkoğlu'nun sunduğu Fikir Meydanı programına katıldı. Gündemdeki Andımız konusu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Akkaş, davasının tarafı olan sendikaya herhangi bir tebliğin yapılmadığını söyledi.

Musa Akkaş Ulusal Kanal ekranlarında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Andımız'ın sahibi sendika olarak Türk Eğitim-Sen. Andımızın sahibi aslında Türk Milleti. Andımız 80 yıldır büyük bir onurla, büyük bir sevinçle söylenmiştir.

- 2008 ve 2009'da Andımız konusunda ırkçılık içerdiğine dair Danıştay'a başvurular olmuştur. O dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dur. O dönem bakanlık aleyhine açılan davada, Milli Eğitim Bakanlığı savunmasında, Andımız'ın ırkçılık içermediği, pedogojik yönden de aykırılık teşkil etmediği yönünde bir savunma yapmıştır.

- Danıştay 8. Dairesi, 2010 ve 2011 yıllarında da veli başvurularını oy birliğiyle reddetmiştir. Yani yargı, ''Andımız'ın okunması hukuki açıdan bir sakınca oluşturmamaktadır'' demek suretiyle Andımız'ın kalıcılığı sağlanmıştır.

- Maalesef 2013'te, açılım politikası ve çözüm süreci döneminde, belli kesimleri memnun etmek düşüncesiyle Andımız ile ilgili madde iptal edilmiştir. O dönemde buna en çok bölücüler sevinmiştir, terör örgütünün uzantıları sevinmiştir. O dönemde BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, iptal kararına, ''Geç kalınmış bir karardır. Andımız, ırkçılık ayrımcılık içeren bir metindir'' açıklamasında bulunmuştur. Yine Selahattin Demirtaş 2011 yılında BDP Eş Başkanı iken boykoy çağrısında bulunmuştur, kızının okuduğu okula Andımız'ın okunmaması için dilekçe vermiştir.

- Biz Türk Eğitim-Sen olarak 2013'te iptal edilen yönetmelik metniyle alakalı bir dava açtık. Danıştay 8. Dairesi, 2018 yılında başvurumuza 3'e 2 oy ile Andımız'ın okutulması yönünde karar vermiştir. Danıştay 8. Dairesi, Andımız'ın birleştirici bir unsur olduğunu açıklayarak böyle bir karar vermişti.

- Milli Eğtiim Bakanı Ziya Selçuk 2018'de bu karara itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu, geçtiğimiz şubat ayında 4 kabul 7 red oyu ile bu kararı bozdu.

- Bu kararı biz Türk Eğitim-Sen olarak basından öğrendik. Davanın tarafı Türk Eğitim-Sen olarak kararı ilk bizim öğrenmemiz gerekiyordu. Bu kararı biz kabul edilebilir bulmuyoruz. Bu karar Türklüğe, Atatürk'e ve Cumhuriyet'e karşı olanları memnun etmiştir. Bu kararı alanların Türk tarihi ve Türk Milleti önünde sorumlulukları vardır.

- ''Ne mutlu Türk'üm diyene!'' sözündeki Türklük, bir ırka mensubiyeti değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık bağıyla bağlı olma şuurunu ifade etmektedir. Atatürk'ün ,''Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir'' ifadeesi bunun en belirgin örneğidir.

''DANIŞTAY'IN KARARI BİZE ULAŞMADI''

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, Danıştay kararının henüz kendilerine ulaşmadığını belirtirken, kararın tebliğ edilmesinin ardından izleyecekleri yol haritasını da anlattı.

- Henüz karar maalesef bize tebliğ edilmiş değil.

- Bir yol haritamız var. Andımız'ın kaldırılması Türkiye'nin geleceği olan çocukların eğitimlerini milli olmaktan uzaklaştırmaktadır.

- Yarın birileri çıkar der ki ''İstiklal Marşı da kaldırılsın''. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nden de rahatsızlık duyan insanlar İstiklal Marşı'nı ve Gençliğe Hitabe'yi gündeme getirebilirler.

- Andımız bizim adımızdır, Andımız bizim namusumuzdur biz öyle bakıyoruz.

- Danıştay İDDK'nın gerekçeli kararını bekliyoruz biz Türk Eğitim-Sen olarak. Bakalım nasıl bir gerekçe ortaya konulacak. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Türk Eğitim-Sen olarak bu hukuksal süreci takip ediyoruz.

- Bu karar tarafımıza tebliğ edildikten sonra, kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapacağız. Daha sonra da Danıştay nezdinde kararın düzeltilmesi için girişimde bulunacağız. Aksi bir durumda da konuyu Anayasa Mahkemesine taşıyacağız.

# atatürk # pkk # hdp # Andımız # açılım # terör # ulusal kanal # cumhuriyet # türkiye cumhuriyeti # milli eğitim bakanlığı # meb # Ziya Selçuk # anayasa mahkemesi # danıştay # İstiklal Marşı # sendika # türk milleti # Türklük # selahattin demirtaş # BDP # çözüm süreci # Türk EğitimSen # Gültan Kışanak # Andımız kararı # Andımız muamması # Danıştay Andımız # Fikir Meydanı # Danıştay andımız kararı # ne mutlu türküm diyene # Danıştay 8. Dairesi # açılım politikası