Ekonomist Uğur Civelek: Çok zor bir döneme giriyoruz

Ekonomist Uğur Civelek, Ulusal Kanal canlı yayınında yaptığı kritik değerlendirmelerde "Beklentileri olumluya çevirmek mümkün değil. Ekonomide çok zor bir döneme giriyoruz." ifadelerini kullandı

Ekonomist Uğur Civelek, Ulusal Kanal'da Halil Nebiler'in sunduğu Televizyon Gazetesi programında ekonomiye dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Beklentilerin kötü olduğunu aktaran Civelek, ekonomide çok zor bir döneme girdiğimizin altını çizdi.

Uğur Civelek'in açıklamaları şöyle:

"Ekim ayından 31 Mart'a kadar olan süreci, farklı bir değerlendirmek lazım. Yeni ekonomi programı yönünde gidilmedi. Dengelenme denildi. Kurallı piyasa anlayışı dışında müdahaleler oldu. Önce enflasyon sepetine yönelik enflasyonla topyekun mücadele denildi. Telefonlar çalıştı. Rekabet Kurulu tehditleri devreye girdi. Finansal piyasalarda talimatlı yönlendirmeler sözkonusu oldu. Bilime, akla aykırı her şeyle birtakım unsurlar bastırıldı. Kur, geriletildi ama şu anda yabancılara verilen söz var ekonomi yönetiminin. Seçimden sonra kurallı piyasaya dönecekleri yönünde. Eğer döneceklerse fiyatlara yansıtılmayan maliyetler, kademeli devreye girer. İlk bir hafta belki ne olup bittiğini algılamakla geçti ama zamların gelme olasılığı yüksek. Hangi koşulda gelmeyebilir? Türk Lirası değerlenirse, bir mucize olursa belki oranlar düşük kalır ama böyle bir mucize olmazsa yüzde 90 zamlar yılın ikinci çeyreğine yayılacak şekilde beklentileri de olumsuzlaştırarak devreye girebilir. Geçen hafta gördüğümüze üzere benzin zammı var. Bu nedenle kurlarda biraz yukarı hareket var hala. Geçen hafta bastırılmaya devam etti. Petrol fiyatında yukarı hareket vardı. Bu, geldi. Ama hesapta olmayan elektrik dağıtıcılarına verilen elektrik fiyatı yüzde 30 yeni arttırıldı. Bu, bir şekilde tüketicilere yansıyacaktır. Bu hafta başında duyduk, sigaraya zam var. Muhtemelen başka şeylere de gelecek. Tanzim satışlar, çadırlar kaldırıldı. Enflasyonu indirmek, kolay olmayacak. Çünkü neden? Önümüzdeki dönemde nasıl bir uygun ekonomi politikası uygulayacağımız belli değil. Önce Türkiye'nin güvenlik ve dış politikadaki yolunu seçmesi lazım. Bunlar belli olmadan, açıklanacak ekonomi programının itibarı olmaz. Herkes bir yere kadar korkuyla bekler. Ondan sonra işin gereğini yapmak zorunda kalır. Bu da zam şeklinde her yere yansır. Türkiye'de gelir dağılımının daha hızlı bir şekilde bozulmasına yol açar.

Beklentiler kötü, çok zor bir döneme giriyoruz. Bunu bilmek lazım."

ulusal.com.tr

# ekonomi # uğur civelek # sigara zammı # benzin zammı