3 sendikadan esnek çalışmaya karşı ortak bildiri

Esnek çalışma modelini öngören kanun düzenlemesi Meclis Genel Kurulu gündemine geldi. Öncesinde ise 3 büyük işçi konfederasyonu ortak açıklama yaptı. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK kıdem tazminatı başta olmak üzere iş güvencesinin ortadan kaldıran maddelerin İstihdam Paketi teklifinden çıkarılmasını istedi.

3 sendikadan esnek çalışmaya karşı ortak bildiri

Komisyondan geçen İstihdam Paketi Meclis Genel Kurulu gündemine geldi. Emek cephesi ise pakette yer alan esnek çalışma düzenlemesine karşı ortak tavır koydu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen 43 maddelik yeni istihdam paketi 3 Kasım’da Genel Kurul’a geldi. Teklifte, kıdem, ihbar tazminatlarını ortadan kaldıran esnek çalışma, kaçak işçi çalıştıran işverene af maddeleri yer alıyor. Ayrıca esnek çalışmanın türü olan belirli ve kısmi çalışma modelleriyle işçilerin emeklilik hakları da tehlikeye giriyor.

İşçi sınıfının istemediği maddeleri içeren teklif üzerinde görüşmelerin başlamasıyla emek cephesi yeniden harekete geçti. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak açıklama yaptı. Üç işçi konfederasyonu sakıncalı buldukları maddeleri tekrar hatırlattı.

Konfederasyonlar, itiraz edilen maddelerin kanun teklifinden çıkarılmasını istedi.

Ortak açıklama sonrası Türk-İş Ankara’da Başkanlar Kurulu'nu da topladı. Sonuç bildirisinde esnek çalışmaya ilişkin net mesaj verildi. Kanun teklifinden ilgili maddelerin çekilmemesi halinde işçilerin toplantı ve eylemlerle karşılık vereceği açıklandı.

ulusal.com.tr

# tbmm # türkiş # işçi # disk # torba yasa # hakiş # esnek çalışma