Nohut ve kuru fasülyede gümrük vergisi kaldırılıyor

Kuru fasülye, nohut ve kırmızı biber fiyatı el yakıyor. Hükümet de fiyatı ucuzlatmak için çareyi ithalatın önünü açmakta buldu. Bakanlar Kurulu, kuru fasülye ve nohutta gümrük vergisini kaldırma, kırmızı biberde ise vergiyi indirme kararı aldı. Peki, fiyat ucuzlatmak için tek çare ithal ürün mü? İthal ve yerli ürün arasında nasıl bir fark var. Ulusal Kanal işi uzmanlarına sordu.. İzliyoruz..

Kuru fasülyenin toptan fiyatı 6 ila 13, perakende fiyatıysa 8 ila 15 lira arasında. Toptan nohutun fiyatı da 8 -14 lira perakende nohut ise 9 ila 15 lira arasından satılıyor..

Kırmızı biber pazarda 10 liradan satılırken market fiyatı 13 liraya kadar çıkıyor..

Rakamlar artınca hükümet de çareyi yine ithalatta buldu... Eylül ayına kadar nohut ve kuru fasülyeden alınan gümrük vergisi sıfırlanacak. Kırmızı biber de ise indirim yapılacak.

Peki ithalat fiyatı ucuzlatacak mı? Rami Gıda esnafına göre toptanda fiyat 1 lira ucuzlayabilir. Ancak perakende de ucuzlama olmaz..

Ayrıca yerli ürün ithale göre daha kaliteli.

Hükümetin bu dönemde ithalatın önünü açması yerli üreticinin tarlaya ekim yapmasını da önleyebilir.

Peki kuru fasülye, nohut ve kırmızı biberi ucuzlatacak formül ne?. Elli yıla yakın toptancılık yapan esnafa göre bunun tek bir yolu var. O da üretimi artırmak..

Hükümet daha önce de fiyatını düşürmek için et ithal etmiş ancak fiyatta hiçbir değişim yaşanmamıştı.

ulusalkanal.com.tr

# fiyat # hükümet # nohut # kuru fasülye # kırmızı biber