Kovid-19 gölgesinde Ramazan Ayı: İftarda nasıl beslenilmeli?

Türkiye, bu yıl ikinci kez kovid-19 gölgesinde Ramazan Ayı'na girecek. Peki, koronavirüsle mücadele önemli bir yer tutan bağışıklığımızın güçlü olması için nasıl beslenmeliyiz? Diyetisyen Neslihan Aktepe anlattı.

Kovid-19 gölgesinde Ramazan Ayı: İftarda nasıl beslenilmeli?

Haber: Buse Gençtürk

Ramazan ayının başlamasına sayılı günler kala beslenmeye ilişkin önemli uyarılar geldi.

Yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında Kovid-19 nedeniyle önlemlere uygun hareket edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kalabalık iftar sofraları kurulmaması ve sosyal mesafe kurallarına uyulması için uyarı yapıldı.

Oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmesi gerektiğini ifade eden bakanlığa göre, sahur kesinlikle atlanmamalı.

DiyetisyenNeslihan Aktepe Ramazanda bağışıklığımızın güçlü olması için şu tavsiyelerde bulundu:

- Bütün gün bizi tok tutacak besinlere yer verebiliriz. Kahvaltılık besinler bizi tok tutar peynirli bir tost yanına bir yumurta haşlamak ayran ya da doğru meyvelerin kendisi hoşaf ya da komposto yapabilirler tüm gün tok kalabilirler.

- Sahurda kahvaltılık yerine yemek yemek isteyenler için de dengeli beslenme alternatifleri mevcut.

- Yemek tüketmek isteyenler yanına bulgur pilavı bir kase ve cacık alabilirler sebze yemeği yemek isteyenler tam tahıllı ekmek ve yoğurt tükettiklerinde tok kalacaklarını göreceklerdir.

- Özenilerek hazırlanan iftar sofrasında ise Sağlık Bakanlığı’nın uyarısına göre çok hızlı yemek yemek risk taşıyor.

- Çok fazla düşen kan şekerimizi aniden yükseltmemek için iftarı ikiye bölmemiz en sağlıklısı olacak. Örneğin kahvaltılıklardan minik bir öğün yapabiliriz çorba ve salata yaparak ilk iftarımızı yaparız 5-10 dk ara veririz))

İftarın ikinci kısmında ise ana yemeğe geçilebilir. İftarda çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalı.

- Ana yemekte kuru baklagil bulgur pilavı olabilir ekmeğimizi alarak salata ile proboyotik besinlerden destek alırız kefir ayran ayranı maden suyu İle yapmak.

- İftardan sahura kadar en az 2 litre su içmeleri gerekiyor bir ya da iki tane maden suyu İle kaybettikleri suyu yerine koyabilirler. İftardan sonra yürüyüş bu yürüyüş bölümünü çok uzun saatlere yaymamak lazım.

İftardan sonra tüketilecek ara öğünlerde ise şekerli yağlı besinlerden uzak durulmalı. Kovid-19 ile mücadele ederken önemli bir yer tutan bağışıklığın güçlendirilmesi için E ve D vitamini bulunan meyveler tercih edilebilir.

# koronavirüs # Kovid19 # sağlık bakanlığı # sahur # bağışıklık # ramazan ayı # diyetisyen # yoğurt # Neslihan Aktepe # Ramazan sofraları