Tunca ve Meriç taştı

EDİRNE ve Bulgaristan’daki sağanak yağmurların ardından Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri yükselerek yatağından taştı.

Tunca ve Meriç taştı

EDİRNE ve Bulgaristan’daki sağanak yağmurların ardından Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri yükselerek yatağından taştı.

Nehir kenarında bulunan çay bahçeleri ve ekili alanlar sular altında kalırken, Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca köprüsünün ayaklarına dolan sular nedeniyle araç geçişleri kontrollü olarak sağlanmaya başladı. Balkanlar üzerinden gelen yağışlı havanın etkisine giren Edirne’de son 3 gündür aralıklarla süren yağmur yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Tunca ile Meriç nehir seviyeleri de Bulgaristan’daki yoğun yağışların ardından yükseldi. Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 700 metreküp saniye olan Meriç Nehri’nin debisi yaklaşık 10 saatte 1299 seviyesine ulaştı. Nehir kenarında bulunan ve Edirne Belediye Başkanlığı tarafından işletilen Protokol evinin alt katını su bastı. Ayrıca nehir kenarında ekili alanlarda sular altında kalırken, Bosnaköy’e ulaşım yollarda yoğun sular birikti.ÇAY BAHÇESİ TAMAMEN SULAR ALTINDA DSİ verilerine göre, 120 metreküp olan Tunca nehrinin debisi, yağışların ardından 389’a yükseldi ve yatağından çıkarak taştı. Tunca nehri kenarındaki bir çay bahçesi tamamen sular altında kaldı. Tunca köprü ayaklarına dolan sular nedeniyle trafik kontrollü olarak sağlanırken, bazı araçlar yoğun sulardan geçmeye çalıştığı sırada motorları durdu. Suyun ortasında kalan araçlar itfaiye ve çevredekilerin yardımıyla çıkarıldı. Edirne Belediyesi ekipleri de köprü ayaklarına dolan suları kurdukları motopomplarla temizlemeye çalışıyor.

“KORKMAYIN, PANİĞE KAPILMAYIN”

Taşkın nedeniyle nehir çevrelerinde gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, vatandaşların korkmalarını gerektirecek olağanüstü bir durum olmadığını söyledi. Yapılan çalışmaların ardından taşkın riskinin 1300 metreküp/saniye seviyesine çekildiğini anlatan Gürkan, şunları söyledi: “Sadece Bulgaristan ve Türkiye’de değil, dünyanın bir çok bölgesinde aşırı yağışlar hayatı olumsuz etkiledi. Edirne’de bunlardan bir tanesi. Bir takım sel tehlikesi var ama ciddi risk yaratacak yada can kaybına yol açacak düzeyde değil. Edirne’de Tunca ve Meriç nehri üzerinde Devlet Su İşleri’nin kurduğu ölçüm istasyonları sürekli debileri kontrol ediyor. Saat 08.00 itibariyle suyun debisi 1291, Edirne’de ise 1299 olduğunu görüyoruz. Bulgaristan’dan suyun Edirne’ye ulaşması yaklaşık 12-15 saat arasında bir zaman alıyor. En son yapılan nehir temizliği ile taşkın riski 1300 metreküp/saniyeye çıkmıştı. Şuan çok olağanüstü bir risk yok. Tabi ki bütün tedbirler alınmış durumda. Bütün Meriç ve Tunca nehir kenarında havzasında yaşayanlar uyarıldı. Tunca’da bir kısmi yükselme var. Tunca nehrinin, Meriç nehrinden kot olarak daha düşük olmasından dolayı da Meriç nehrinin geri basması sonucu Sarayiçi mevkiinde ekili alanları su bastı. Meriç nehri bilindiği gibi Yunanistan ile uzun bir mesafede sınır oluşturuyor. Bunu artı Türkiye Cumhuriyeti devletinin Yunanistan ile anlaşarak Meriç Nehri’nin Enez’den başlayarak bizim sınırlarımıza girdiği noktaya kadar temizleyip Edirne’yi bu sorundan kurtarılması gerekiyor. Şuanda vatandaşın korkmasına paniğe kapılmasına neden olacak bir sıkıntı yok. Nehir sularının yükseldiği noktalardan halkımız uzak dursunlar, baktıkları küçük ve büyükbaş hayvanları için ahırları olanlarda uyarıldı” Daha önceki yıllarda 900 metreküp/saniye nehir debisinde taşkın yaşandığını hatırlatan Gürkan, yapılan temizlik çalışmalarının ardından taşkın riskinin 1300 seviyesine çekildiğini de sözlerine ekledi.

TAŞKIN ODASINDAN İZLENİYOR

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü, oluşturulan ‘Taşkın Odası’ndan gelişmeleri anlık olarak takip ediyor. İki görevlinin bulunduğu odada, nehirler üzerine kurulan alarma sistemleriyle nehir seviyelerindeki anlık yükselme ve düşüşler 24 saat bilgisayar ortamında izleniyor.

DHA

# Edirne # bulgaristan # tunca # meriç