Meclis'in tatil öncesi mesaisi

Meclis bu hafta yoğun gündemle mesai yapacak. 4’üncü yargı paketi Genel Kurul’da, hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifi ise Meclis Tarım ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülecek.

Meclis'in tatil öncesi mesaisi

Meclis, 15 Temmuz’da tatile girecek. Tatilden önce gündemindeki önemli düzenlemeleri ele alacak.

Geçen hafta Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 4’üncü yargı paketi 6 Temmuz Salı günü Genel Kurul’da görüşülecek. Teklife göre boşanmış eşlere karşı işlenen suçların cezası ağırlaştırılacak. Katalog suçlarda tutuklanma için somut delil şartı getirilecek.

Teklifle, adli kontrolün 2 yılla sınırlandırılması ya da 4 ayda bir güncellenmesi getirilecek. Konutta bulundurmayı gerektiren adli kontrol şartı uygulamasında geçen 2 gün bir gün sayılacak.

Bir diğer düzenleme de vatandaş ile kamu kurumları arasındaki yazışmalar için yapılacak. İdarenin 60 günde yanıt verme süresi ise 30 güne indirilecek.

Hayvanların korunmasına ilişkin kanun teklifi ise 6 Temmuz Salı günü toplanacak Meclis Tarım ve Köyişleri Komisyonu’nda tartışılacak. Teklife göre hayvanlar eşyadan canlı statüsüne geçirilecek.

Bir hayvanın neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar, ev hayvanını kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişi ise 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Küresel İklimi Araştırma Komisyonu da bu hafta mesaide olacak. Komisyon, İklim ve Meteoroloji Grubu Orman Grubu ve Erozyonla Mücadele Grubu temsilcilerini dinleyecek.

Gündemdeki konuların yanı sıra Meclis tatile girmeden yeni bir torba kanun teklifi de sunulacak. Teklifle çekin vadesi gelmeden bozulmasını erteleyen düzenleme yeniden uzatılacak. Düzenleme 31 Aralık 2021’de dolacak.

Torba teklifle deniz salyası ile mücadele kapsamında belediyelerin yetkileri artırılacak. İmar kanununda altyapı yatırımları ve kentsel dönüşümle ilgili değişiklikler yapılacak.

# meclis # hayvan hakları # genel kurul # Meclis Tarım ve Köyişleri Komisyonu