Soçi sonrası İdlib'e sevkiyat hızlandı

Suriye, İdlib’e asker sevkiyatına hız verdi. Suriyeli emekli bir general, Şam ve Moskova’nın İdlib’i kontrol etmeye kararlı olduğunu söyledi. Suriye ordusunun Cebel el-Zaviye bölgesini kontrol etmek için hazırlık yaptığı bildirildi.

Soçi sonrası İdlib'e sevkiyat hızlandı

SuriyeOrdusu, İdlib’e yönelik askeri sevkiyatını hızlandırdı. Rusya’nın İdlib kırsalını hava operasyonları yaptığı bir dönemde, Suriye’nin de bölgeye ağır silahlar eşliğinde asker sevkiyatı yapması dikkat çekti.

Bölgedeki gözlemciler, Suriye güçlerinin Cebel el-Zaviye bölgesini kontrol etmek için hazırlık yaptığı bilgisini paylaştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, savaş uçaklarının, Türkiye ve Rusya liderleri arasında Soçi zirvesi öncesinde verdikleri 5 günlük aranın ardından hava operasyonlarına yeniden başladığını duyurdu.

Turki El Hassan: “Suriye ve Rusya İdlib'te kararlı”

Suriyeli emekli general ve stratejist Turki El Hassan, Rusya ve Suriye hükümetlerinin İdlib’i kontrol etme konusunda karara vardıklarını söyledi.

- Bu kurtarma planı iki ihtimalli olacaktır. İlk ihtimal ki bu en iyi yoldur; tüm diğer vilayetlerde olduğu gibi buraların da anlaşma yolu ile Şam’ın kontrolü altına girmesidir. Bu belki de İdlib'de gerçekleşebilir. Erdoğan ile Putin arasında 5 Mart 2020’de bir anlaşma yapılmıştı. Anlaşmanın aşama aşama uygulanması ve Türkiye'nin bölgeden adım adım çekilmesi konusunda. Bunun aşama aşama uygulanacağını düşünüyorum.

El Hassan, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan İdlib mutabakatlarını ve Türkiye’nin yükümlülüklerini hatırlattı.

- 2 temel görevin yerine getirilmesi bekleniyor. Birincisi, terör gruplarını diğerlerinden ayırmak ve yabancı grupları Suriye'nin kuzeyinden çıkarmak. İkincisi ise Halep ile Lazkiye arasındaki M4 yolu başta olmak üzere bölgeden geri çekilmeleri ve buraların teslim edilmesi.

-

Öte yandan bölgedeki yerel kaynaklar, Cebel el-Zaviye'deki bazı grupların bölgeyi boşaltmak için hazırlık yaptığını bildirdi.

# ordu # türkiye # rusya # Putin # suriye # esad # asker # idlib # moskova # Soçi # sevkiyat