Milli kartta sona gelindi

Türkiye milli ödeme sistemi için harekete geçti. Kısa adı TROY olan sistem MasterCard ve Visa’ya rakip olacak. TROY 1 Nisan 2016'tan itibaren yurt genelinde kullanılmaya başlanacak.

Milli kartta sona gelindi

Türkiye, banka ve kredi kartlarında kendi ödeme yöntemini hayata geçirmek için düğmeye bastı. Kredi ve banka kartlarının sağ alt köşesinde yer alan ödeme sistemini gösteren alanda artık bir Türk markası da yer alacak.

Dünya çapında 1 milyardan fazla kredi ve banka kartı bulunuyor. Bu kartlar ağırlıklı olarak MasterCard ve Visa sistemleri ile çalışıyor. Bazı ülkelerde alternatif sistemler mevcut. TROY'da bu alternatiflerden biri olacak.

TROY sistemli kartları bankalar basacak. Talep eden herkes yabancı sistemler yerine TROY'u tercih edebilecek. Bu kartların sağ alt köşesinde MasterCard ya da Visa yerine Türkiye'nin markası olan TROY yazacak. Sistem diğerleri ile aynı olacak.

Bankalar uluslararası altyapılarını tamamladıklarında TROY ile yurtdışı ve internet üzerinden alışveriş yapılabilecek. Alınacak kart aidatını bankalar belirleyecek. Ancak bu ücret mevcut kredi kartı aidatlarından daha düşük olacak.

Bankalararası Kart Merkezi tarafından geliştirilen "Türkiye'nin Ödeme Yöntemi" kısa adıyla TROY'un ülke genelindeki 164 milyon kartta kullanılması bekleniyor. 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren tüm yurtta kullanılmaya başlanacak.

Türkiye'de 106 milyon banka kartı, 58 milyon kredi kartı, 2.4 milyon POS cihazı ve 45 bin ATM bulunuyor. Yıllık kartlı işlem tutarı ise 400 milyar dolar seviyesinde. TROY tüm POS cihazları ve ATM'lerde kullanılabilecek.

ulusalkanal.com.tr

# MasterCard # toy # Visa