ABD karanlığa ve soğuğa mahkum oldu

Dünyanın en büyük ekonomik gücü olarak gösterilen Amerika Birleşik Devletleri, haftalardır kara kışa teslim. Ülke genelinde baş gösteren enerji krizi her geçen gün daha da büyüyor. En az 5 milyon insan, evlerinde karanlığa ve soğuğa mahkum oldu. Can kayıpları da giderek artıyor. Amerika’da yaşanan enerji krizi Rusya ve Çin’in de gündeminde.

ABD karanlığa ve soğuğa mahkum oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde çürük altyapı, olumsuz hava şartlarını kaldıramadı. Enerji altyapısı çöktü; milyonlar, karanlığa ve soğuğa mahkum oldu.

Teksas eyaletinin güç sistemini felce uğratan ve fiyatları rekor seviyelere yükselten enerji krizi, ABD genelinde en az 5 milyon insanın şebekelerinin tamamen çökmesine neden oldu. Ülkede hafta başından bu yana 40’a yakın kişi yaşamını yitirdi.

Haftalardır devam eden kesinti nedeniyle Amerikalılar çareyi tüp almakta buldu. Eyalete bağlı Houston şehrinde onlarca metreyi bulan tüp ve su kuyrukları oluştu.

Şehrin farklı noktalarında çekilen bu görüntülerin ardından yağmanın önüne geçmek için önlemler alındı.

Dondurucu soğuk nedeniyle Amerika'nın en büyük petrol rafinerisi çalışamaz hale geldi. Günlük 4 milyonluk ham petrol üretimi durdu. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin petrol üretiminin yüzde 40'ına denk geliyor.

RUSYA'DAN ABD'YE TAVSİYE

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan enerji krizi Rusya ve Çin’in de gündeminde. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Amerika ile Almanya arasında Kuzey Akım 2 konusunda müzakereler gerçekleştirildiğine yönelik iddiaları değerlendirdi. “ABD’nin, Kuzey Akım 2 projesi yerine Teksas'taki elektrik ve ısınma sorunuyla ilgilenmeleri daha isabetli olur." Dedi.

ABD'DE YAŞANANLAR ÇİN MEDYASINDA

Öte yandan Çin medyası, Teksas'ta yaşanan felaketin kaynağının “Amerikan kapitalizmi” olduğunu yazdı. Global Times gazetesinde yer alan editöryel yazıda, "ABD'deki kapitalist sistem, kamu yararından sapan, gösterişli ama giderek işe yaramaz hale gelen bir dizi ulusal ahlak geliştirdi.” İfadeleri kullanıldı.

Yazıda, “Önce Amerika” konseptinin gerçekte “önce Amerikan seçkinleri” olduğu vurgulandı. "lütfen önce dondurucu soğukta kalan kendi insanlarınızla ilgilenin” çağrısı yapıldı.

# abd # rusya # çin # almanya # kar # abd çin # soğuk # kış # Dmitriy Peskov # Amerika Birleşik Devletleri # abd rusya # teksas # Global Times # Kuzey Akım 2 # houston # Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov # enerji krizi # Rusya Çin # ABD kış # kara kış # ABD kar # kar kış