ABD'nin Kürt Devleti hedefi 2010'da saptandı

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan Kürt koridorunu 5 yıl önce saptadığı ortaya çıktı. Koridorun, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle birleştirilmek isteneceği de saptamalar arasında yer aldı. Kürt koridoru tehdidi, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne, yani Kırmızı kitaba da alındı.

ABD'nin Kürt Devleti hedefi 2010'da saptandı

Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt Devleti kurma planını yıllar önce tespit etti. Bu durumun 2010 yılında Kırmızı kitaba tehdit algısı olarak girmesini sağladı.

Yeniçağ gazetesi Ankara temsilcisi Ahmet Takan, askeri müdahale nedeni sayılan Kürt Koridoru tehdidinin, TSK tarafından 5 yıl önce saptandığını yazdı.

Tehdit algısı, 2010 yılında Kırmızı Kitap olarak bildiğimiz Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde yer aldı. “Dış siyaset güvenliği ile ilgili politik-askeri durum değerlendirmesi” başlığı altında, Suriye'deki kışkırtma faaliyetleri ele alındı. Bölünme senaryosunun perde arkasında, yeni Kürt oluşumunun bulunduğu vurgulandı.

Kırmızı Kitap'ta Türkiye'ye dönük tehdit, "Suriye-Kuzey'deki oluşum" ifadesiyle geçiyor. Bu Kürt oluşumu ile Kuzey Irak'ın birleştirilmek istendiği öngörüsünde bulunuluyor.

Habere göre, TSK'nın görev alanını belirleyen Türkiye’nin Milli Askeri Stratejik Belgesi de buna göre yenilendi. Bu kapsamda 10 yıllık tedarik planları ve teknolojik yenilemeler yapıldı.

ulusalkanal.com.tr

# abd # tsk # ahmet takan # suriye # kürt koridoru # kırmızı kitap # kürt devleti