Son 60 yılda 80'e yakın göl kurudu

Yanlış tarım politikası, yapılaşma ve kirlilik göllerimizi yok etti. Sulak alan uzmanı Doç. Dr. Erol Kesici, 60 yılda yüzde 80'e yakın gölün kuruduğunu birçok gölün ise yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Kesici, göller ile ilgili "acil önlem alınmalı" dedi.

Son 60 yılda 80'e yakın göl kurudu

80'e yakın göl kurudu.Çok sayıda göl ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Son verileri Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, açıkladı.

Doğal göllerin kurumaya devam ettiğini belirten Kesici, kuraklığın insanların suyu verimli kullanmamasının sonucu olduğunu ifade etti.

Tarımda yanlış sulama, kirlilik, göllerin, çayların üzerine enerji santrallerinin, barajların yapılması çok büyük bir etken.

Kurumak üzere olan göllerin kurtulabilir olduğunu vurgulayan Kesici, göllerin biyolojik su seviyesine gelene kadar korunması gerektiğini daha sonrasının tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Doğal göllerin dip kısımları kirli, tehlikeli ve ağır metaller içerdiği için öncelikle göllerin dip temizliğinin mutlaka yapılması gerekiyor.

Türkiye'nin önemli göllerinden olan Salda, Gölcük ve Tuz Gölü havzası ise kuruma tehdidi altında. Mogan ve Eymir ise aşırı kirlilik ve yapılaşma baskısıyla tehdit altındaki göller arasında bulunuyor.

Doç. Dr. Erol Kesici,acilen önlem alınması gerektiğini aksi takdirde giderek daha şiddetli kurumayla karşı karşıya kalınacağını vurguluyor.

# kirlilik # sulama # erol kesici