Akşener'in aşı sözleri ve gerçekler

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında Türkiye'nin Rusya ve Çin ilişkilerini hedef aldı. Çin'den yeterli aşı getirilmediğini Rusya'dan hiç aşı alınmadığını öne sürdü. Türkiye'yi Avrupa'da geliştirilen Biontech aşısını almamakla suçladı.

Akşener'in aşı sözleri ve gerçekler

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin grup toplantısında konuştu. Gündeminde aşı vardı.

Toplu aşılamaya en hızlı başlayan ülke Türkiye oldu. Partisinin grup toplantısında konuşan Meral Akşener, sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini hiçe saydı. Akşener Türkiye'nin Rusya ve Çin ilişkilerini de hedef aldı.

Akşener Çin'den yeterli aşı alınmadığını öne sürdü.

İyi Parti lideri Türkiye'yi Avrupa'da Türk bilim adamları üretilen Biontech aşısı için girişimde bulunmamakla suçladı.

Akşener'in sözlerinin aksine salgının en başından itibaren aldığı önlem ve kamucu yaklaşımlar ile dünyada örnek bir mücadeleye imza atan Türkiye aşı sürecini de büyük bir titizlikle yürüttü.

Salgını durdurmak için Sağlık Bakanlığı Çin başta olmak üzere diğer ülkelerle iletişime geçti. Aşıya kamucu yaklaşan Çin ile 50 milyon dozluk anlaşma imzalandı.

Saklanması daha kolay olan aşılar Çin'den peyderpey gelmeye başladı. Aşılama süreci başlamış oldu. Aşıların tamamı geldiğinde 25 milyon kişi aşılanmış olacak. Son yapılan araştırmalarda da Coronavac aşısının salgında ölümleri engellediği kaydedildi.

Akşener Rusya'dan da hiç aşı alınmadığını iddia etti. Ancak dünyanın ilk tescilli aşısı Sputnik V'nin Türkiye'de üretimi için anlaşma imzalandı. Aşının üretimi için gereken teknolojinin Türkiye'ye transfer süreci de haftalar önce başladı. Yakın bir zamanda da üretimin başlayacağı belirtildi.

İyi Parti Genel Başkanı, Almanya'da 2 Türk bilim insanın ürettiği Biontech aşısını hükümetin getirmediğini savundu. Ancak gerçek öyle değil.

Öncelikle Biontech aşısının saklanması için uygun koşulların sağlanması gerekiyor. Bunun eksi 70 derecelik dolaplara ihtiyaç var. Bu da en az 25 dolar demek. Buna karşın inaktif aşılar daha bilindik ve etkin...

Ayrıca, BİONTECH türü aşılar ciddi riskler barındırıyor. Hatta sonucu ölümle neticelenen vakalara neden oldu.

Dahası Biontech'in tedariğinde yaşanan sorunlar nedeniyle AB ülkeleri de Rusya ve Çin'in aşılarına sıcak bakmaya başladı.

Almanya Başbakanı Merkel, izin çıkması durumunda Rusya'dan aşı alabiliriz açıklaması yaptı. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de , “Çin aşısına da açığız” mesajı verdi.

Rusya ve Çin aşılarına ilginin arttığı Avrupa'da Macaristan, Rusya'dan Sputnik V aşısı alacağını açıklayan ilk AB ülkesi oldu.

Biontech aşısı ile ilgili son gelişme de 2 gün önce yaşandı. Biontech'in bürokratik engelleri gerekçe göstererek Türkiye’ye göndereceği aşıları Avrupa'ya satılabileceği kaydedildi.

# türkiye # rusya # çin # almanya # aşı # meral akşener # sağlık bakanlığı # avrupa birliği # ab # Merkel # Akşener # salgın # BioNTech # CoronaVac # sinovac # aşılama # SPUTNİK V # Türkiye Rusya ilişkileri # yalan # gerçek # çin aşısı # Çin aşı # Türkiye Çin ilişkileri # almanya başbakanı merkel # aşı çalışmaları # Biontech aşısı # Aşılama süreci # Türkiye aşı # inaktif aşı # Biontech aşıları # İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener # aşılama çalışmaları # Rusya Sputnik V # Rusya aşısı # Rusya aşı # Türkiye Rusya Çin # 50 milyon doz # aşı süreci