Avusturya'da nükleer anlaşma zirvesi

Avusturya’da İran nükleer anlaşması görüşmeleri başladı. Viyana’da AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı başkanlığında yapılan toplantıya Almanya, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve İran’dan üst düzey yetkililer katıldı. ABD'den de bir heyet Viyana'da görüşmeleri takip ediyor.

Avusturya'da nükleer anlaşma zirvesi

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi adına AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora başkanlığında, taraf ülkelerin diplomatlarının katılımıyla başladı.

Mora, toplantı öncesinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Net hedefimiz, anlaşmanın tüm taraflarca tam ve etkili bir şekilde uygulanmasına geri dönmektir." ifadesini kullandı.

Toplantıda 2015’de imzalanan anlaşmanın tam anlamıyla uygulanması ve yaptırımların kaldırılması gibi konuların yanı sıra ABD’nin KOEP’ye dönüş sürecine ilişkin değerlendirmeler ele alınacak.

ABD'li yetkililer, ülkelerinin anlaşmadan çekilmesi nedeniyle KOEP’e ilişkin belirli periyodlarla düzenlenen ortak komisyon toplantılarına katılmıyordu.

Washington heyeti, iki yıldan fazla bir süre sonra ilk defa İran dışında anlaşmaya taraf ülkelerle geri dönüş hakkında görüş alışverişinde bulunacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlayan İran nükleer anlaşması görüşmeleri hakkında yorum yapmak için henüz erken olduğunu ancak görüşmelerin bazı bölümlerinin "zor" olmasını beklediklerini açıkladı.

Psaki, "Görüşmelere Avrupalı ortaklarımız aracılığıyla katılıyoruz. Ortaklarımızın bazı zorluklarla karşılaşmasını ve bu sürecin uzun olmasını bekliyoruz. Ancak aynı zamanda diplomasinin ilerlemek için en doğru yol olduğunu ve tüm taraflara yardımcı olduğunu düşünüyorum." dedi

Psaki, İran ile nükleer anlaşmasından çekilen Donald Trump yönetimine de yüklenerek, "Trump yönetimi, nükleer anlaşmadan çekildiğinde, İran'ın nükleer silaha ne kadar yakın olduğunu anlamamız için nükleer alanları denetleme şansımız kalmadı ve İran'ın nükleer gücü konusunda görüşümüz azaldı." diye konuştu.

# abd # iran # avrupa # ab # yaptırım # nükleer # nükleer anlaşma # viyana # koep # avusturya # anlaşma # nükleer silah # diplomat