Şair Attila İlhan'ın 16. ölüm yıl dönümü

Cumhuriyetin yetiştirdiği önemli isimlerden, 'Dip Dalgası'nın öncü ismi edebiyatçı şair ve fikir insanı Attila İlhan, aramızdan ayrıları 16 yıl oldu. Vatanseverlik ekseninde birleştirici görüşleriyle tanınan Attila İlhan, geleceğe yönelik olarak da Avrasyacılık fikrini ilk ortaya atanlardandı.

Şair Attila İlhan'ın 16. ölüm yıl dönümü

Türk yazın ve düşünce dünyasının en özgün ve üretken isimlerinden biri olan Attilâ İlhan, aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu.

1925'te İzmir-Menemen'de doğan Attila İlhan, adını önce şiirli duyurdu. Ardından romandan denemeye, öyküden eleştiriye uzanan zengin bir yazın evreni oluşturdu. 12 şiir kitabı, 6 roman, 6 film senaryosunun yanı sıra öykü, anı ve gezi türünde eserler verdi. Hakkında da 21 kitap yazıldı.

İlhan'ın, 2000'li yıllarda başladığı ve Cumhuriyet tarihinden günümüze örnek olacak notlar aktardığı "Attilâ İlhan'la Zaman İçinde Yolculuk" programı, O'nun daha geniş kitlelerce tanınmasını sağladı.

Attila İlhan'ın düşünce dünyasında 'millî olan'n yeri önemliydi. Sanatı, tarihi, bilimi, politikayı harmanlayan eleştiri yazılarıyla özellikle 1980'lerle 90'lı yıllarda ilgi odağı olan Attilâ İlhan'ın, 2000'lerden sonra güçlenerek doğan "Avrasya" seçeneğinin oluşumunda da önemli çabaları, katkıları oldu.

Onu bugün ölümsüz kılan en önemli yanı ise gerek yazı gerekse söyleşileriyle düşünsel alanda ısrarla savunduğu bazı temel kavramlarla ilgili görüş ve çözümlemeleridir. En başında ise, kendi deyişiyle "İstiklâl-i Tam", yani Tam Bağımsızlık düşüncesi gelir.

Attila İlhan, ''Kaptan'' lakabıyla anıldı. Her alanda doğru rota çizdi, yol gösterici oldu. Yazı ve konuşmalarında sıklıkla konu ettiği Emperyalizm, Sosyalizm, Modernizm gibi temel kavramlara, ulusal ve yerel değerler ekseninde yaptığı çözümlemeler, günümüze de ışık tutmaya devam ediyor.

edebiyat gezi şair Avrasya Kültür sanat zaman yıl dönümü öykü Evren Atilla İlhan