HDP'ye terör operasyonu

Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı.

HDP'ye terör operasyonu

TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı, aralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bulunduğu milletvekilleri, savcılıklara giderek ifade vermişti. Ancak bu soruşturmalarda ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi.

Bu çerçevede polis ekipleri HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı kararlarını uygulamaya başladı.

HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi. (AA)

HDP'nin Ankara'da bulunan genel merkez binasına da baskın düzenlendi. Arama yapılıyor.

Gözaltına alındığı belirtilen isimler şöyle;

Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Leyla Zana, Pervin Buldan, Ferhat Encü, Ziya Pir, Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Mehmet Ali Aslan, Gülser Yıldırım, Abdullah Zeydan, Aysel Tuğluk, Mithat Sancar, İdris Baluken.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN OPERASYON AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığından, hakkında yakalama kararı bulunan HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tesbit edildiği, gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam ettiği bildirildi.

Yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmeyen HDP'li Milletvekillerinden Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan gözaltına alındı.

BAŞBAKANLIKTAN OPERASYON AÇIKLAMASI

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklama şu şekilde:

Hakkında suç isnadı bulunan bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra, ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle 11 HDP’li milletvekiline gözaltı kararı uygulanıyor.

Bu kapsamda, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Şenoğlu Ankara’da, partinin diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Diyarbakır’da gözaltına alındı.

Konuya ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklama şöyle;

“Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının ilgili kolluk birimlerine vermiş oldukları talimatlar doğrultusunda

1. Ferhat Encü

2. Leyla Birlik

3. Selma Irmak

4. Abdullah Zeydan

5. Selahattin Demirtaş

6. İdris Baluken

7. Figen Yüksekdağ Şenoğlu

8. Sırrı Süreyya Önder

9. Ziya Pir

10. Gülser Yıldırım

11.Nursel Aydoğan’ın adli mercilere götürülmek üzere yakalama işlemi gerçekleştirilmiştir.

Hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğu tespit edilmiştir. Gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam etmektedir.”

Bilindiği gibi savcıların ifade vermek üzere adliyeye çağırdığı kişilerin bu davete ısrarla uymayarak yasaları ihlal etmeleri halinde sanıklar ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınıyor.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği Mayıs ayında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 376 oyla, referanduma gerek kalmadan kabul edilmişti.

ulusalkanal.com.tr

# arama # selahattin demirtaş # Sırrı Süreyya Önder # figen yüksekdağ # Ziya Pir # hdp gözaltı # hdp operasyon # kimler gözaltında