Akdeniz'in akciğerleri deniz çayırları yok olma tehlikesi altında

Akdeniz'in akciğerleri deniz çayırları yok olma tehlikesi altında. Ege ve Akdeniz’in yaşam kaynağı olan bu çayırların, ekosistemde çok önemli görevleri bulunuyor. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son yıllarda deniz çayırlarının kirlilik ve teknelerin yanlış çapa atması nedeniyle yok olmaya başladığını söyledi. Gökoğlu, önemli uyarılarda bulundu.

Akdeniz'in akciğerleri deniz çayırları yok olma tehlikesi altında

Deniz kirliliğinin arttığı bugünlerde uzmanlar denizlerin kendi bünyesinde yarattığı çözümlere yoğunlaşıyor. Deniz çayırları da onlar biri. Denizlerin oksijen deposu olarak tanımlanıyor. Bir Akdeniz endemiği olan Posidonia çayırı ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında dağılım gösteriyor. Ancak deniz çayırları ne yazık ki yok olma tehlikesi altında.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son yıllarda deniz çayırlarının yok olmaya başladığını söyledi.

Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya kıyılarında farklı bölgelerde yaptığı dalışlarda giderek azalan deniz çayırlarını ve çayırlara zarar veren çapa ile zincirleri görüntüledi. Tekne çapası deniz dibinde sürüklenirken deniz çayırını da kökünden süpürüyor. Deniz dibinde tahribata neden oluyor.

Gökoğlu, deniz çayırlarının ekosistemdeki önemine dikkat çekti.

Deniz çayırları çok sayıda tür içinde yaşam alanı. Prof. Dr. Gökoğlu, deniz çayırlarının korunması ve yönetimi için acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

# ege # akdeniz # Akdeniz Üniversitesi # Mehmet Gökoğlu # deniz kirliliği # su ürünleri # ekosistem