Yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlik sistemine tepki

Köklü değişiklikler öngören yeni askerlik sistemi tartışılıyor. Bedelli askerliği kalıcı hale dönüştüren, bedelli yapmayanlar için ise 6+6 ay sistemini getiren öneriye tepkiler var. Askerlik sistemleri üzerine araştırmalar yapan Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, yeni sistemin Türk Devleti'nin kurucu ideolojisiyle çeliştiğini vurguladı

OHAL kararnameleriyle emir komuta zinciri bozulan Türk Ordusu'nun şimdi de askerlik sisteminin kökten değiştirilmesi hedefleniyor. Bu hedefe ise tepkiler var.

Yeni sisteme göre bedelli askerlik kalıcı hale getiriliyor.

Askere giden herkese 1 aylık eğitimin ardından bedelli yapmak isteyip istemediği sorulacak. Bedelli yapmak isteyen ücretini ödeyecek ve terhis olacak.

Bedelli yapmak istemeyenler ise 5 ay daha askerlik yapacak. 5 ayın sonunda ise kişiye, askerliğe 6 ay daha devam etmek isteyip istemediği sorulacak. Devam etmek isterse 6 ay daha maaşlı asker olacak.

Daha önce lisans mezunları için "Yedek Subaylık" uygulaması vardı. Yeni sistemle birlikte ön lisans mezunları için de "Yedek Astsubaylık" getiriliyor.

Mehmetçik ile Astsubay Hakkında Her Şey kitaplarının yazarı Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, yeni sistemin ayrıntılarını Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Yeni askerlik sistemi için ortak akıl çağrısı yapan Yıldırım, önerilerini de sıraladı.

HABER: GÜRKAN DEMİR

KAMERA: AYDIN GERGİN

ulusal.com.tr

# bedelli askerlik # yeni askerlik sistemi