Salda bilimin odak noktası olacak

Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde farklı bir hareketlilik var. Bilim insanları gölün barındırdığı tek hücreli canlı türlerin kimyasal ve biyolojik değişimlerini ortaya koyacak mikrobiyolojik barkodlama yapılacak.

Salda bilimin odak noktası olacak

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda gölünde bilim insanları örnekler alarak mikrobiyolojik harita hazırlıyor.

Çalışmayla göldeki tek hücreli canlı aktivitelerin türlerinin etkinliği ve tek hücreli canlı karbonatların oluşumunda varsa nelerin etkili olduğu ortaya çıkarılacak.

Projenin paydaşları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi. Çalışma sayesinde Bilim insanları göl ve çevresinde oluşan sulu magnezyum karbonatların barındırdığı tek hücreli canlı türlerinin olası yaşam izlerinin tespiti için uğraşacak.

Elde edilecek veriler, NASA'nın Jezero Krateri'nde sürdürdüğü yaşam izlerini arama çalışmaları için de bilimsel katalog niteliğinde olacak.

NASA'nın Salda çalışmalarına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeomikrobiyoloji-Biyojeokimya Araştırma Grubu Lideri Prof. Dr. Nurgül Balcı, Salda bilimin odak noktası olmaya aday dedi.

Salda gölü ve çevresinde yapılan çalışmaların sonucu merakla bekleniyor.

# İstanbul Teknik Üniversitesi # burdur # Bilim # NASA # çevre ve şehircilik bakanlığı # jeoloji # Salda Gölü # Salda # Yeşilova