ABD'den Çin'e tehdit: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ''Pekin yaptığı ihlallerden sorumlu tutulacaktır''

ABD, Çin ile ilk görüşmesinde gerilimi tırmandıracak bir hamle yaptı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çinli mevkidaşı Yang Jiechi ile görüştü. Blinken, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Pekin’i uluslararası sisteme karşı yaptığı ihlallerden sorumlu tutacağını açıkça ilettim" diye yazdı.

ABD'den Çin'e tehdit: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ''Pekin yaptığı ihlallerden sorumlu tutulacaktır''

ABD yeni dönem dış politikasını hızla uygulamaya başladı. Biden yönetiminin, Çin ile ilk temasında "Uygur yalanları" gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin Komünist Partisi Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Yang Jiechi ile görüştü. Telefonla yapılan görüşmenin içeriğine ilişkin Blinken sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalar yaptı.

Çin'i en önemli küresel rakipleri olarak ilan eden ABD'li Dışişleri Bakanı Blinken, "Pekin’i uluslararası sisteme karşı yaptığı ihlallerden sorumlu tutacağını açıkça ilettim" dedi.

Uygur yalanlarından ısrarlı olacaklarını da belirtti Blinken. Çin'e karşı "soykırım" iddialarını da sürdürdü. Mynamar, Tibet ve Hong Kong politikalarından da geri adım atmayacaklarını iletti. "İndo-Pasifik bölgesinde güvenliği tehdit eden çabalarından" ve "uluslararası sisteme zarar veren" eylemlerinden dolayı Çin'i sorumlu tutacaklarını belirtti.

Blinken Fransız, İngiliz, Alman ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarıyla da görüştü. Ortak görüşmeye ilişkin Dışişleri Sözcüsü Ned Price açıklama yaptı. Kovid-19 salgını, İran, Rusya, Çin, Myanmar, iklim değişikliği ve diğer acil konuların ele alındığını bildirdi.

# abd # rusya # çin # tehdit # pekin # Fransız # İngiliz # Antony Blinken # blinken # Myanmar # Çin Komünist Partisi # ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken # yang jiechi # uygur yalanları