Çin Büyükelçiliğinden Uygur açıklaması: ''Yardım etmeye hazırız''

Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Sincan'daki akrabalarından "haber alamadıklarını" iddia edenlere çağrıda bulundu. Benzer zorluklarla karşılaşan birçok Sincan kökenli Çin vatandaşına yardım sağlandığı ifade edildi. Bu konuda büyükelçiliğe başvurabileceği belirtildi.

Çin Büyükelçiliğinden Uygur açıklaması: ''Yardım etmeye hazırız''

Sözde Doğu Türkistan ayrılıkçılarına ilişkin Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği, açıklama yaptı. Sincan'daki akrabalarından "haber alamadıklarını" iddia edenlere "Yardım etmeye hazırız" yanıtı verildi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği "Sincan'daki akrabalarıyla iletişim kuramayanlara" yardım edebileceklerini duyurdu.

Türkiye'deki bazı Sincan kökenli kişiler, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu önüne gelerek eylemler yaptı. Akrabalarından "haber alamadıklarını" iddia etti.

Ankara Büyükelçiliği, Çin'in hukukun üstünlüğünü benimsemiş bir ülke olduğuna dikkat çekerek "Sinciang'daki tüm etnik gruplardan insanların, yurt dışındaki akrabaları ile iletişimleri sınırsız ve özgürdür" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Büyükelçilik Sincan ile ilgili meselelerin, sözde etnik, dini veya insan hakları meseleleri değil şiddet, terörizm, ayrılıkçılık ve radikalleşme ile mücadele meselesi olduğunu vurguladı.

Büyükelçilik, Çin'de terör faaliyetlerini önlemenin yanı sıra teröre yönelime zemin olabilecek yoksulluk gibi etkenlerin ortadan kaldırılması için çalışma yürüttüklerini ifade etti.

2014'ten beri Sincan'da, bin 588 terörist grup etkisiz hale getirildi, 12 bin 995 şiddete ve teröre karışmış kişi tutuklandı, 2 bin 52 patlayıcı madde ele geçirildi.

Çin Büyükelçiliği Türk medya kuruluşlarına da çağrıda bulundu. Sadece Batı medyası kaynaklı haberleri dinlemek ve yurt dışındaki belli bazı kişilerin anlattığı "hikayelere inanmak yerine, Çin'i ve Sincan'ı bağımsız, tarafsız ve doğru bir şekilde haber yapacağını umuyoruz." ifadelerine yer verildi.

# türkiye # çin # terör # uygur # yardım # Sincan # sinciang # büyükelçilik # Doğu Türkistan # Türkiye Çin # Çin Türkiye # Çin Büyükelçiliği # İstanbul Başkonsolosluğu # çin sincan # Çin Uygur # Çin İstanbul Başkonsolosluğu # Sözde Doğu Türkistan ayrılıkçıları # çin ankara büyükelçiliği # Doğu Türkistan ayrılıkçıları # Çin Sinciang