İşte işsizlik gerçeği

Türkiye'de işsiz sayısının 5 milyona dayandı. TÜİK'in rakamları küçük göstermek için ayırdığı işsizlik rakamları birleştirildiğinde ortaya çıkan oran ise yüzde 15,7... İşte AKP'nin gizlemeye çalıştığı işsizlik rakamları...

İşte işsizlik gerçeği

Türkiye'de işsiz sayısı 5 milyona dayandı. İşsizlik oranı ise yüzde 15,7 olarak belirlendi.

Bu sayı tahmin değil, resmi verilerle ortaya çıktı.

Rakamları açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye İstatistik Kurumu verileri dikkatle incelendiğinde ortaya bu sonuçların çıktığını belirtti. Oran, acı tabloyu, "AKP, halkı işsizliğe mahkum etti" sözleriyle değerlendirdi.

Oysa TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'deki işsiz sayısı bu kadar değil. Peki TÜİK işsizlik rakamlarını nasıl çarpıtıyor? Bu sorunun yanıtı "2+2 kaç eder" sorusuna, "kaç olmasını istersin" yanıtını veren istatistikçi fıkrası gibi.

TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamı, Ekim ayında 2 milyon 686 bin kişiye ulaştı. Ancak TÜİK bu rakama, resmi yollardan iş aramayanları katmıyor. Yine TÜİK'in kendi rakamlarına göre, umudunu yitirdiği için iş aramayı bırakan 2 milyon 169 bin işsiz daha bulunuyor. Bu rakamlar toplandığında işsiz sayısı 4 milyon 855 bin kişiye, oran ise yüzde 15,7'ye çıkıyor.

Oysa TÜİK bu kişileri işsizlik rakamının içinde görmüyor.

İş bulma umudu olmadığı için çiftçi ya da esnaf olan ailesine yardım eden 3 milyon 556 bin “ücretsiz ev işçisi” de işsizlik rakamlarına dahil değil.

Daha net bir deyişle, Türkiye'nin kurumsal olmayan nüfusu TÜİK rakamlarına göre 74 milyon 500 bin kişi. 55 milyon 500 bin yurttaş ise 15 yaşın üzerinde, yani çalışma çağında. Simitçiyi bile iş sahibi sayan TÜİK'in rakamlarıyla çalışan nüfus 26 milyon 100 bin gözüküyor. Çalışma çağındaki nüfus ve çalışan nüfus arasındaki fark, gerçeği net şekilde gözler önüne seriyor.

ulusalkanal.com.tr

# AKP # türkiye # tuik # işsizlik # rakam