Hakim ve savcılara sosyal medya sınırlaması geliyor

Hukuk reformuyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şubat ayı içerisinde açıklanması planlanan hukuk reformunun taslak metnine göre hakim ve savcıların sosyal medya kullanımına sınırlamaların getirilmesi planlanıyor.

Hakim ve savcılara sosyal medya sınırlaması geliyor

Hukukreformuyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Erdoğan'ın şubat ayı içerisinde açıklanması planlanan hukuk reformunun taslak metnine göre hakim ve savcıların sosyal medya kullanımına sınırlamaların getirilmesi planlanıyor.

AK Partili kurmaylar, ''Hâkim ve savcıların, sosyal medyada çok aktif olması doğru değil. Dışarıda ya da basına yapamayacağın açıklamayı sosyal medyada da yazamazsın. Dışarıda suç olan, sosyal medyada da suçtur'' demişlerdi.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre İstinaf Mahkemelerinin işlerliğinin daha artabilmesi için yeni düzenlemeler yapılacak. Mahkemelerde hakim, savcı, personel ve daire sayıları artırılacak. Amaç yerel mahkeme ile Yargıtay arasında, yargılamanın uzadığına dair yaşanan sıkıntıların önüne geçmek.

Bununla birlikte, mahkemelerden çıkan bazı dosya kararlarının direk Yargıtay’a gitmesi de tartışılan konular arasındaydı. Ancak, bu düzenlemeye sıcak bakılmıyor.

SORUN UYGULAMADA

Hakim ve savcıların dosyalarını tamamlamasında yapılacak puanlama sisteminin de ayrıntıları belli oldu. İstinaf ve Yargıtay'ın verdiği puanlara göre bir not oluşturulacak. Belirli bir puanın üstünde yer almayan hakim ve savcılar bazı görevleri yapamayacaklar. İstinaf mahkemelerine tayin edilemeyecek, mahkeme başkanı ya da başsavcı vekili olamayacak.

AK Partili kurmaylara göre uzun yargılama ve tutukluluk sürelerinde yaşanan problemler ise uygulamadan kaynaklı. Kurmaylar, ''Mevzuat uygulandığı takdirde sıkıntı yok. Ancak uygulanmıyor. Bunun uyumunu sağlamamız gerekiyor. Puanlama sistemi ile bu sorunu düzeltebiliriz.'' değerlendirmesini yaptılar.

Bir düzenleneme de hukuk fakülteleri için gerçekleşecek. Hukukun kalitesini artırmak için hukuk fakültelerinin müfredatı yenilenecek. Özellikli alanlarda daha çok hukukçu yetiştirilecek. Bu alanlar: hava ve uzay, siber güvenlik, adli genetik, nükleer ve deniz hukuku.

İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili 80 sayfalık bir taslak metni de hazırlandı. Buna göre kamu kurumlarında çalışanlara insan hakları konusunda eğitimler verilmesi planlanıyor.

# ak parti # sosyal medya # hakim # yargıtay # mahkeme # savcı # suç # yargı # nükleer # mevzuat # insan hakları # hukuk # Reform # PERSONEL # İnsan Hakları Eylem Planı # türkiye gazetesi # hukukçu # siber güvenlik # istinaf mahkemeleri # Hakim ve savcılar # hukuk reformu # sosyal medya yasağı