Almanya seçimini yaptı: Üçlü koalisyon kurulması bekleniyor

Almanya'da genel seçimler tamamlandı. 16 yıllık Şansölye Angela Merkel'in başbakanlık dönemi bitti. Federal Seçim Kurulunun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre seçimlerde Sosyal Demokrat Parti birinci oldu. Yüzde 25,7 oy alan Sosyal Demokratlar'ın hükümet kurabilmesi için koalisyon yapması gerekiyor.

Almanya seçimini yaptı: Üçlü koalisyon kurulması bekleniyor

Almanya'da seçim süreci sona erdi. Seçmen, 16 yıllık Merkel döneminin ardından yeni başbakanını belirlemek için sandık başına gitti.

Seçimlerde Almanya'nın ilk kadın başbakanı olan Angela Merkel'in görevini devralmak için üç aday yarıştı. Oy sayma işlemi, sandıkların kapandığı saat 19'un hemen ardından başladı.

Federal Seçim Kurulu'nun açıkladığı geçici resmi sonuçlara göre yüzde 25,7 oy alan Sosyal Demokrat Parti birinci oldu. Merkel'in üyesi olduğu Hristiyan Birlik Partileri de yüzde 24,1 oy aldı. AfD oyların 10,4'ünü alırken , Yeşiller yüzde 14,7, FDP yüzde 11,5 ve SOL parti ise yüzde 5'te kaldı.

ÜÇLÜ KOALİSYON KURULMASI BEKLENİYOR

Bugüne kadar Almanya, Hristiyan Birlik Partileri ile Sosyal Demokratlardan oluşan büyük koalisyon tarafından yönetiliyordu. Ancak hem seçim öncesi hem seçim sonrası yapılan değerlendirmelerde taraflar, büyük koalisyona soğuk baktığını açıkladı.

Yeni kurulacak hükümet içinse Sosyal Demokratların Başbakan adayı Olaf Scholz gibi Hristiyan Birlik Partilerinin adayı Armin Laschet de hükümeti kurmak istediklerini açıkladı. Ancak iki liderden birinin liberal parti FDP ile Yeşiller ile ittifak yapması gerekiyor.

Genel seçimler, ABD'nin dünya ölçeğinde gerilediği bir süreçte yapıldı. Bu süreçte Almanya'nın Rusya ile ilişkileri daha da güçlendi. Çin ile ticaret hacmiyse beşinci kez zirvede konumlandı.

YENİ HÜKÜMET MERAKLA BEKLENİYOR

Seçimin ardından kurulacak hükümetin nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor. 16 yıllık Angel Merkel iktidarında Avrupa Birliği'nin lokomotif ülkesi haline gelen Almanya bu süreçte birçok önemli gelişmeye ve dönüm noktasına tanık oldu. Merkel'in uluslararası kriz yönetimi ile soğukkanlılığı ise dünya genelinde takdir topladı.

# rusya # çin # parti # koalisyon # almanya # hükümet # seçim # oy # angela merkel # Yeşiller # Olaf Scholz # sosyal demokrat parti # armin laschet # Hristiyan Birlik Partileri