1915 tasarısı Almanya'da! CHP'li Öztürk Yılmaz ve Umut Oran'dan değerlendirme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Almanya Federal Meclisi’nde görüşülecek olan sözde Ermeni iddialarının tanınmasını öngören tasarıyı "Sorumsuzca atılan provokatif bir adım" olarak değerlendirdi. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP'li Umut Oran da önergeyi hukuk tanımazlığın yeni bir ifadesi olarak tanımladı.

1915 tasarısı Almanya'da! CHP'li Öztürk Yılmaz ve Umut Oran'dan değerlendirme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, 2 Haziran'da Almanya Federal Meclisi’nde görüşülecek olan sözde Ermeni Soykırımı'nı tanıma önergesi ile ilgili açıklama yaptı.

Oylamayı "sorumuzca atılan ve provokatif bir adım" olarak değerlendiren Yılmaz, tasarının yanlış bir girişim olduğunu ifade etti.

ANKA’ya konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, "Türkiye’ye karşı bu konunun Almanya tarafından iç politik malzeme yapılmasını yanlış buluyoruz. Türkiye, bu sözde Ermeni iddialarıyla, onların şantajıyla çok uğraştı. Artık parlamentoların bunun bir görevi olmadığını dile getiriyoruz" dedi.

Öztürk Yılmaz, Almanya’nın böyle bir adım atması takdirde Türkiye ile ilişkilerin gerileceğini söyledi.

Yılmaz, "Bunun AB ile ilişkilere de yansıyacağı şüphesiz. Almanya’nın özellikle sorumluluk makamındakilerin, bu konuyu Almanya ile Türkiye arasında bir gerginliğe dönüştürmemesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye hükümetinin de daha zaman varken girişimlerde bulunup bu konuyu Alman parlamentosunun gündeminden düşürmesi gerekiyor" diye konuştu.

BİR AÇIKLAMA DA UMUT ORAN'DAN

Bir açıklama da Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı CHP'li Umut Oran'dan geldi.

“Sözde iddiaların kabul edilemez olduğunu” belirten Oran, önergeyi hukuk tanımazlığın yeni bir ifadesi olarak tanımladı.

Oran yaptığı yazılı açıklamada "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairenin 15 Ekim 2015’te verdiği tarihi kararın mürekkebi dahi kurumamışken Avrupa’nın ortasında bir parlamentonun kendini “mahkeme” yerine koyması ve hukuki bir olayı “siyasileştirme” çabası iyi niyetle bağdaşmamaktadır" dedi.

Fransız Yüksek Mahkemesi'nin 8 Ocak 2016'da aldığı "Parlamentoların soykırım iddialarıyla ilgili hüküm vermeye yetkili olmadığı" kararını da hatırlatan Oran "Tarihi gerçekler ortada olmasına rağmen parlamentolar eliyle “alternatif tarih” yaratma çabalarıyla düşmanlıklar körüklenmeye çalışılıyor." dedi.

ulusalkanal.com.tr

# almanya # avrupa # umut oran # öztürk yılmaz