Antalya Kovanlık'ta halıcılık darbe aldı: Dokuma tezgahları boş kaldı

Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü Döşemealtı Halısı, bölgeye has tezgâhlarda elde dokunuyor. Meşhur halı ilk çıktığı yer olan Kovanlık Mahallesinde artık sadece bir iki tezgâhta hayat buluyor. O tezgâhlar şimdilerde boş. Dokumacı kadınlar, kazanamadığı için yevmiyeye gidiyor. Ayşe Akbaba, bir zamanlar yüz güldüren dokuma pazarının yeniden canlandırılmasını istiyor. Akbaba, “ille de halı” diyor.

Antalya Kovanlık'ta halıcılık darbe aldı: Dokuma tezgahları boş kaldı

Her rengi doğadan, her deseni hayatın içinden… Binlerce yıllık ata kültürü zihinlerden tezgâhlara geçiyor. İlmek ilmek işlenen Döşemealtı Halısı böylece can buluyor.

Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü Döşemealtı Halısı, ilk çıktığı yer olan Kovanlık Mahallesinde artık sadece bir iki tezgâhta dokunuyor. Bu özdeğer, kendi yurdunda tükenmeye yüz tuttu.

Bölgenin en önemli gelir kapısı kapandı.

Satışıyla düğün dernek kurduran, burma bilezikler aldıran Döşemealtı halısının şimdilerde 1 tanesi 3 çeyrek altın etmiyor.

Kovanlık kadınlarının ömrü ıstar dedikleri tezgâhların başında geçti. Bu eşsiz halılara hüzünlerini, gülüşlerini, sevdalarını ve umutlarını işlediler. Ancak şimdilerde ıstarlar boş. Istarın başından kalkmak zorunda kalan kadınlar, yevmiyeye gidiyor.

11 yaşından bu yana ilmek atan kirkit tutan Ayşe Akbaba için halı dokumak tüm olumsuzluklara rağmen bir aşk. Akbaba, daha önceleri yüz güldüren o pazarın yeniden canlandırılmasını istiyor.

# antalya # hali # Kovanlık # renk # Döşemealtı Halısı